Islam
Göteborgs moské, invigd sommaren 2011, finansierades med pengar från Saudiarabien.

Radikal islam växer snabbt i Europa

Publicerad 21 juni 2015 kl 16.55

Utrikes. Den radikala inriktning av islam som kallas salafism ökar just nu mycket snabbt i Europa – det varnar flera framstående experter för.
– Salafism är en verktygslåda för dem som strävar efter militant politisk islam, varnar en terrorexpert.

Dela artikeln

Salafism är en strikt tolkning av den sunnimuslimska grenen av islam. Genom den så kallade wahhabismen, som är en ännu striktare lokal tolkning av salafismen, har den en stark anknytning till Saudiarabien.

Salafisterna anser sig tro på den renaste formen av islam och förkastar alla andra inriktningar av religionen. Det är inom salafismen man hittar terrorgrupper som Islamiska staten, al-Qaida och al-Shabaab. De militanta anhängarna av salafism, som brukar kallas jihadister, eftersträvar ett globalt salafistiskt kalifat där alla människor på jorden underkastar sig den muslimske guden Allah. Jihadisterna vill uppnå detta mål till varje pris och är inte främmande för att använda våld och terror för att upprätta sitt kalifat.

De senaste åren har salafismen växt snabbt i Europa. Framförallt växer deras inflytande genom att de tar över befintliga moskéer och i dagsläget räknar man med att ett hundratal moskéer i Frankrike kontrolleras av salafister – en fördubbling på fyra år, enligt AP. I Tyskland räknar man med att det idag bor 7000 salafister, även det nästintill en fördubbling på fyra år, och i Storbritannien bekänner sig idag omkring 120 moskéer till salafismen.

Salafisterna gör även framsteg genom att med pengar från arabvärlden ta över muslimska församlingar i Europa som saknar egna moskéer. Ofta gör man detta genom att lova dem pengar till moskébyggen i utbyte mot att de underkastar sig den salafistiska trosläran. När Göteborgs nya moské började byggas 2010 så finansierades den med pengar från Saudiarabien, rapporterade GP då, något som ledde till protester bland många göteborgare inte minst med tanke på kopplingarna till salafismen.

– Salafism är en verktygslåda för dem som strävar efter militant politisk islam, och den kan de använda som de vill för att argumentera för sin sak, varnar den brittiske terrorismexperten Mehmood Naqshbandi, som själv är muslim, i en intervju med AP.

Även om inte alla salafister är uttalade anhängare av terrorgrupper som Islamiska staten eller tycker att man ska skära halsen av otrogna så menar experterna på att steget från fredlig salafism till jihadism är kort.

– Bron emellan är kort, konstaterar Alain Rodier, en annan expert på terrorism.

Många muslimer som inte är salafister kämpar mot radikaliseringen och försöker förhindra salafismens framfart. Ofta försöker salafisterna ta över moskéer genom att sprida illasinnade rykten om imamer i befintliga moskéer för att få bort dem, sedan tar de själva över moskéerna.

Så sent som förra veckan fick en moské i franska Lyon rätt mot en 51-årig salafist som kommit till moskén för att uppvigla mot imamen. 51-åringen dömdes till böter genom att domstolen använde sig av en lag från 1905 som garanterar att Frankrike ska förbli ett sekulärt samhälle.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Teorin: "Välförtjänt kalas" väntar svensk medelklass

"Dags att ta fram festkläderna".. Snart börjar bolånetåget rulla igen, spår experten Claes Hemberg.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.