Genus och HBTQ i försvaret
Så här såg det ut klockan 15:30.

Försvarsmakten tog ned gaylogga efter kritikerstorm

Publicerad 27 juli 2015 kl 20.09

Inrikes. Försvarsmakten bytte under måndagseftermiddagen ut sin logga på Facebook mot en regnbågsflagga. Det politiskt korrekta tilltaget mötte dock massiv kritik, och redan efter ett par timmar var den gamla logotypen tillbaka igen.

Gilla artikeln på Facebook

© Pressbild

Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten kämpar för alla människors lika värde.

Det var strax efter klockan 15:30 som Försvarsmakten ändrade sin profilbild på Facebook. Bakgrunden är att myndigheten, som idag ägnar en betydande mängd resurser åt så kallade HBT-frågor, ville uppmärksamma den årliga gayfestivalen Pride.

Snart fylldes dock kommentarsfältet av hundratals inlägg från svenskar som var kritiska till, och hånade, tilltaget.

"Nu skrattar ryssen ännu mer", skriver en användare vars inlägg "gillats" 687 gånger.

Andra kommentarer lyder:

"Ert uppdrag är att försvara landet och att rädda liv. Inte att springa runt och vara toleranta PK-människor med dildos i pannan."

"Haha, den svenska försvarsmakten är det här landets största skämt."

Klockan halv sju på kvällen bytte Försvarsmakten tillbaka till den gamla profilbilden med myndighetens heraldiska vapen. Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten förklarar sitt beslut på följande sätt:

"Tanken och syftet var gott men resultatet fel. Försvarsmaktens heraldiska vapen, som är en av symbolerna för statens absoluta myndighetsutövning, ska vara tydliga, igenkänningsbara samt vara utformade på ett sätt som inte kan förväxlas med annat. Denna tydlighet uppnåddes inte genom att kombinera med regnbågsflaggan. Bilden är därför nu ersatt av den tidigare versionen genom ett beslut av mig."

Lagersten för också ett resonemang som går ut på att Försvarsmakten "med vapen i hand" ska bekämpa fiender till "alla människors lika värde". Han bedyrar att det inte var de kritiska kommentarerna, som han stämplar som "homofobiska", som var orsaken till att den gamla profilbilden kom tillbaka.

"För de som nu tror att det var den homofobiska argumentationen som vann i logotypfrågan bör läsa Försvarsmaktens tidigare ställningstaganden i ämnet. Var vi står i sak råder det inga tvivel om. I Försvarsmakten behöver ingen kamouflera sin personlighet!" skriver han.

Hans inlägg möts av ytterligare skepsis i kommentarsfältet.

"En stor del av svenska folket och de flesta andra länder på jorden hånskrattar åt er. Ni är pinsamma och en skamfläck för vårt land", skriver en Facebook-användare.

"Försvarsmakten bör inte stå för allas lika värde. Försvarsmakten ska skydda det svenska folket och prioritera dem över andra folk. Några andra uppgifter bör ni inte ägna er åt, särskilt med den mycket begränsade budgeten som ni har i nuläget", konstaterar en annan.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0