Facebooks grundare Mark Zuckerberg

Facebook anklagas för påverkanskampanjer inför amerikanska presidentval

Publicerad 20 mars 2018 kl 21.12

Inrikes. Ända sedan det amerikanska presidentvalet 2016 har det påståtts att Ryssland påverkade dess utgång. Nu anklagas dock Facebook för att ha varit just ett sådant redskap inför valet. Enligt en visselblåsare har Facebook satt i system att låta tredjeparter missbruka användardata, skriver Di. Liknande metoder ska ha använts av Barack Obama inför valet 2012.

Gilla artikeln på Facebook

Det är det brittiska företaget Cambridge Analytica som samlat in personlig information om 50 miljoner användare på Facebook, något New York Times var först med att avslöja.

Informationen ska sedan ha sålts vidare till Donald Trumps valkampanj, som använt den för att få potentiella väljare att stödja Trump.

Facebook ska ha känt till detta under längre tid, men låtit bli att informera de drabbade användarna om vad som skett.

Händelsen fick Facebooks aktier att rasa både på måndagen och tisdagen, och nu kräver flera amerikanska senatorer att bolagets vd Mark Zuckerberg förhörs inför landets kongress, skriver Di. På Twitter trendar nu också #DeleteFacebook som en följd av skandalen.

Cambridge Analytica förnekar dock att man har använt användardata på ett olämpligt sätt, och Facebook ursäktar sig med att man uppmanat det brittiska företaget att radera informationen. Så sent som i fredags den 16 mars meddelade Facebook att man har avslutat allt samarbete med Cambridge Analytica och moderbolaget SCL.

– Men faktum är att Facebook förlorade kontrollen över sin data och brast i bevakningen av vad tredjepart sysslade med, säger Scott Vernick, datasäkerhetsexpert vid den amerikanska advokatfirman Fox Rotschild, till nyhetsbyrån Reuters.

Den amerikanska konsumentmyndigheten FTC har nu inlett en utredning mot Facebook, något som skulle kunna sluta i miljardböter. Dessutom har EU-kommissionen börjat utreda om Facebook brutit mot europeiska dataskyddslagar, uppger Di.

Idag anklagar också den före detta Facebook-medarbetaren Sandy Parakilas sin tidigare arbetsgivare för att systematiskt låta tredjeparter samla in och sprida användardata. Enligt henne handlar det om hundratals miljoner användarkonton som utnyttjats på detta sätt, och Facebook blundar avsiktligt för missbruket, hävdar hon.

Samtidigt utpekas dock uppståndelsen kring skandalen för hyckleri, då även Barack Obama ska ha använt data i sociala medier under sina valkampanjer. Då kallades metoden för "innovativ", skriver CNBC.

RT uppmärksammar att Carol Davidsen, tidigare chef för medieanalyserna i Obamas presidentvalskampanj 2012, twittrar om att Facebook lät dem göra exakt samma sak inför presidentvalet 2012 som Donald Trump anklagas för att ha gjort genom Cambridge Analytica.

Facebook lät Obamas team göra "saker som de inte skulle ha tillåtit någon annan att göra", skriver hon.

"Facebook blev förvånad över att vi kunde suga ut hela sociala diagram, men de stoppade inte oss när de insåg att det var vad vi gjorde", fortsätter Davidsen.

Hon påstår rentav att Facebook "var på vår sida".


Nyheter från förstasidan

Regeringens plötsliga utspel: Ska utvisa alla kriminella utlänningar

Hävdar man vill införa en ny huvudregel för utvisningar. "Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige, då ska utgångspunkten vara utvisning."0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Åkesson: Muslimer som vill bygga moskéer ska lämna landet

Kräver att invandrare ska anpassa sig.. "Den som kräver att få bygga stora moskékomplex med minareter får bo i ett annat land."0 

Alliansen i Stockholm nobbar SD – vill hellre samarbeta med MP

"Vi kommer aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.". Föredrar blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.0 

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus