Facebooks grundare Mark Zuckerberg

Facebook anklagas för påverkanskampanjer inför amerikanska presidentval

Publicerad 20 mars 2018 kl 21.12

Inrikes. Ända sedan det amerikanska presidentvalet 2016 har det påståtts att Ryssland påverkade dess utgång. Nu anklagas dock Facebook för att ha varit just ett sådant redskap inför valet. Enligt en visselblåsare har Facebook satt i system att låta tredjeparter missbruka användardata, skriver Di. Liknande metoder ska ha använts av Barack Obama inför valet 2012.

Gilla artikeln på Facebook

Det är det brittiska företaget Cambridge Analytica som samlat in personlig information om 50 miljoner användare på Facebook, något New York Times var först med att avslöja.

Informationen ska sedan ha sålts vidare till Donald Trumps valkampanj, som använt den för att få potentiella väljare att stödja Trump.

Facebook ska ha känt till detta under längre tid, men låtit bli att informera de drabbade användarna om vad som skett.

Händelsen fick Facebooks aktier att rasa både på måndagen och tisdagen, och nu kräver flera amerikanska senatorer att bolagets vd Mark Zuckerberg förhörs inför landets kongress, skriver Di. På Twitter trendar nu också #DeleteFacebook som en följd av skandalen.

Cambridge Analytica förnekar dock att man har använt användardata på ett olämpligt sätt, och Facebook ursäktar sig med att man uppmanat det brittiska företaget att radera informationen. Så sent som i fredags den 16 mars meddelade Facebook att man har avslutat allt samarbete med Cambridge Analytica och moderbolaget SCL.

– Men faktum är att Facebook förlorade kontrollen över sin data och brast i bevakningen av vad tredjepart sysslade med, säger Scott Vernick, datasäkerhetsexpert vid den amerikanska advokatfirman Fox Rotschild, till nyhetsbyrån Reuters.

Den amerikanska konsumentmyndigheten FTC har nu inlett en utredning mot Facebook, något som skulle kunna sluta i miljardböter. Dessutom har EU-kommissionen börjat utreda om Facebook brutit mot europeiska dataskyddslagar, uppger Di.

Idag anklagar också den före detta Facebook-medarbetaren Sandy Parakilas sin tidigare arbetsgivare för att systematiskt låta tredjeparter samla in och sprida användardata. Enligt henne handlar det om hundratals miljoner användarkonton som utnyttjats på detta sätt, och Facebook blundar avsiktligt för missbruket, hävdar hon.

Samtidigt utpekas dock uppståndelsen kring skandalen för hyckleri, då även Barack Obama ska ha använt data i sociala medier under sina valkampanjer. Då kallades metoden för "innovativ", skriver CNBC.

RT uppmärksammar att Carol Davidsen, tidigare chef för medieanalyserna i Obamas presidentvalskampanj 2012, twittrar om att Facebook lät dem göra exakt samma sak inför presidentvalet 2012 som Donald Trump anklagas för att ha gjort genom Cambridge Analytica.

Facebook lät Obamas team göra "saker som de inte skulle ha tillåtit någon annan att göra", skriver hon.

"Facebook blev förvånad över att vi kunde suga ut hela sociala diagram, men de stoppade inte oss när de insåg att det var vad vi gjorde", fortsätter Davidsen.

Hon påstår rentav att Facebook "var på vår sida".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Sveriges pensionärer fattigast i Norden

Skrämmande siffror från Eurostat.. Pensionerna i Sverige inte mycket högre än vad själva fattigdomsgränsen är.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Nya bok listar övertygande argument för att lämna monsterunionen.0 Plus

Vetenskap

Fåglars magnetsinne sitter i ögonen. Studie: Möjligt att alla djur kan uppfatta magnetfält.0 

Slumpen kan avgöra om en art överlever. Omfattande svensk studie ger nya svar om arters fall.0 

Kultur

Läs hela "Rivers of Blood" på svenska. Världens mest kända invandringskritiska tal hölls 1968.0 Plus

Inget brott bakom Aviciis död. Polisen till SVT: "Vi har all information, vi vet vad som hänt."0