Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i samband med att myndigheten invigdes den 12 januari i år.

Feministmyndigheten: Därför leds vi helt av kvinnor

Publicerad 18 november 2018 kl 17.21

Inrikes. Nybildade Jämställdhets­myndigheten har fått kritik efter att Fria Tider uppmärksammat att samtliga av myndighetens chefer är kvinnor. Nu försvarar sig myndigheten med att kvotering av män är olagligt.

Gilla artikeln på Facebook

Ekot avslöjade för en vecka sedan att Jämställdhets­myndig­heten, som invigdes i januari i år, har allvarliga problem med arbetsmiljön. 

Bland annat präglas arbetsplatsen av vuxenmobbning och en majoritet av medarbetarna på den feministiska myndigheten mår så dåligt att de är på väg att bli utbrända.

I samband med att nyheten kom uppmärksammade Fria Tider att Jämställdhetsmyndighetens ledningsgrupp består av sex personer som samtliga är kvinnor. Detta ledde till att skribenter på Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet ifrågasatte hur jämställd Jämställdhets­myndigheten egentligen är.

Nu försvarar sig myndigheten på sin hemsida – och hänvisar till att det skulle bryta mot regeringsformen att kvotera män med hänvisning till kön.

"De bäst lämpade"
"Generellt kan sägas att fler kvinnor än män arbetar inom fältet för jämställdhet, vilket kan vara en orsak till att fler kvinnor än män söker tjänster på Jämställdhetsmyndigheten. Myndigheten arbetar för att attrahera en mångfald av sökande för att fånga upp de bäst lämpade, oavsett kön, ålder, etnicitet m.m.", skriver myndigheten.

Enligt uttalandet arbetar 51 kvinnor och 16 män på Jämställdhets­myndigheten. Vid myndighetens start sökte över 1.350 personer de utlysta tjänsterna.

Jämställdhets­myndig­heten medger vidare att "uppstartstiden varit ansträngt för medarbetarna" och att en psykosocial skyddsrond som genomfördes i augusti visade på "problem med stress, risk för utbrändhet och förekomst av trakasserier".

"Ledningen prioriterar utveckling av det systematiska arbetsmiljöarbetet, inklusive arbetet med likabehandling, liksom uppföljning och analys av resultatet från den psykosociala skyddsronden. En åtgärdsplan ska antas. Myndighetens skyddskommitté leds av myndighetens generaldirektör och består av skyddsombud, fackliga representanter, HR och avdelningschef", skriver myndigheten.

"Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten!"
Enligt uttalandet ägnar sig den nya feminist­myndigheten främst åt att dela ut bidrag för att "stödja kvinnors organisering i egna sammanslutningar". Bidragen ska "främja kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet" samt "möjliggöra för kvinnor att bevaka sina rättigheter och driva sina krav."

Exempelvis har organisationen "MENSEN – Forum för menstruation" fått drygt en halv miljon skattekronor för att arbeta för "menscertifiering av arbetsplatser" och "bryta menstabun i arbetslivet".

"Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten!" konstaterar organisationen.


Nyheter från förstasidan

Bonnier vill köpa Mittmedia

Vänsterliberala koncernen i djup kris. Förhandlar med Bonnier och norska Polaris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om en ideologi som håller på att spåra ur i auktoritär globalism.0 

Mer från Inrikes

Centern rasar – tappar var tredje väljare

DN/Ipsos decembermätning ingen fröjd för Annie Lööf.. Kristdemokraterna går om C och blir Alliansens näst största parti.0 

Annie Lööf: Jag tar ansvar för Sverige

Tycker det är ansvarsfullt att stänga ute SD och kämpa för "medmänsklighet".. "Centerpartiet kommer att fortsätta vara aktiva, konstruktiva och ta ansvar."0 

Ung man dog på akuten – fattades vårdplatser

Den bristande välfärden skördar nya offer.. "Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser."0 

Sidor

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0