Fi vill göra världen tryggare med fler "feministiska män"

Publicerad 7 augusti 2018 kl 19.03

Inrikes. Feministiskt initiativ har hittat förklaringen till varför det finns militär upprustning, krig och kärnvapen i världen: "maskulinitetsnormer". Det skriver det feministiska partiet i en ny rapport. För att stoppa våldet i samhället behövs det bland annat fler feministiska män, anser man.
– Upprustning, vapen och maskulinitetsnormer hänger ihop, säger Luis Lineo, säkerhetspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

Gilla artikeln på Facebook

Feministiskt initiativ förespråkar vad man kallar en "feministisk utrikes- och säkerhetspolitik". Men detta har den rödgröna regeringen hittills lyckats dåligt med, tycker Fi. I stället går de ekonomiska resurserna ännu huvudsakligen till en ökad militarisering, hävdar partiet.

I en ny rapport förklarar Fi hur man vill stoppa krig och våld.

Fi anser att samhällets pengar inte ska gå till vapen och militär utan till något som man kallar "mänsklig säkerhet", så som trygghetsboende för kvinnor och transpersoners rättigheter. Man vill också förbjuda kärnvapen.

Militarisering skyller man på "patriarkatet" och "maskulinitetsnormer".

– Världen behöver inte kärnvapen, världen behöver nedrustning och mänsklig säkerhet. F! har tillsammans med Vänsterpartiet och MiIjöpartiet ställt sig bakom en ratificering, nu är det upp till övriga att våga utmana patriarkatet genom att göra det uppenbara för den globala säkerheten – förbjuda kärnvapen, säger Fi-ledaren Gita Nabavi i ett uttalande.

Feministiskt initiativ påpekar att FN:s säkerhetsråd år 2000 antog resolution 1325, eller "FN:s säkerhetsråds agenda för kvinnor, fred och säkerhet", som enligt partiet handlar om att "förebygga och stoppa krig samt öka fred, genom att öka kvinnors makt i fredsprocesser".

Enligt partiet beror en ökad militarisering på en ökad "patriarkal struktur".

– Upprustning, vapen och maskulinitetsnormer hänger ihop. Vi har släppt en rapport om mänsklig säkerhet för att visa på detta och visa hur sambandet mellan privat, nationell och internationell säkerhet hänger ihop med maskulinitetsnormer, makt och dominans. Kärnvapen är det yttersta exemplet på när ett fåtal länder tillåts utöva makt och dominans genom mer eller mindre direkta hot, säger Luis Lineo, säkerhetspolitisk talesperson.

"Efter ett tal 2009 där Barack Obama som dåvarande president i USA talade om att skapa en kärnvapenfri värld anklagades han för att 'kastrera nationen'. Ytterligare ett tydligt exempel på hur upprustning, vapen och maskulinitetsnormer hänger ihop och vad som sker när de utmanas. USA:s nuvarande president, Donald Trump, provocerar istället medvetet andra kärnvapenmakter med befängda uttalanden för att visa på sin makt och maskulinitet", kan man bland annat läsa i Fi-rapporten.

"Vapnet blir en statussymbol som i sin tur kopplas till idéer om handlingskraft, där ägandet och användandet av ett vapen blir lika med 'lyckad maskulinitet'", står det vidare.

Fi har som alternativ utvecklat vad man kallar en "feministisk säkerhetsanalys" där "mänsklig säkerhet" är utgångspunkten.

"Vi strävar efter att successivt ersätta den traditionella nationalistiska säkerhetspolitiken med ett ökat fokus på hållbar fred, kroppslig integritet, människors frihet till aktörskap samt kvinnors, mäns och transpersoners rätt och frihet att vara autonoma individer i livets alla faser och rum", skriver Fi.

Enligt Feministiskt initiativ är "idén om att först stabilisera nationen med en militär som stärks av vapen ... tätt sammankopplad med en snäv maskulinitetsnorm och rakt motsatt synen på mänsklig säkerhet".

Partiet säger också att man vill bekämpa nationalismen eftersom den "gör kvinnors kroppar till symboler och slagfält".

"Nationalism, militarism och antifeminism går hand i hand och motverkar arbetet mot mäns våld mot kvinnor – också i Sverige ... Nationalism erbjuder män en möjlighet att inta en hjälteposition som de som ska skydda nationens kvinnor och barn från de andra männen samt från allt som förknippas som främmande, nationens inre och yttre fiender", säger man.

Partiet påpekar att man verkar för en "radikal omfördelning från militär säkerhet till mänsklig säkerhet".

I stället för att säkra landets gränser ska man prioritera sådant som skyddade boenden för kvinnor.

"Framför skydd av nationella gränser prioriterar vi skydd för våldsutsatta, behandling av förövare och utsatta och förebyggande arbete. Att skyddade boenden blir en lika självklart del av välfärden med lika långsiktig finansiering som exempelvis räddningstjänsten. Det ska finnas skyddade boenden för våldsutsatta med särskilda behov, exempelvis av tillgänglighet, möjlighet att ta med husdjur eller med beroendeproblematik eller förhöjd hotbild", står det i rapporten.

Fi betonar att "feminism" krävs i kampen för att stoppa våld i samhället, och enligt partiet måste därför antalet "feministiska män" öka. Dessa behöver i sin tur stå "upp mot sexism, också i enkönade manliga rum".


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Österrikes regering spricker

Invandringskritiska samarbetet upplöses. "Nog är nog" efter FPÖ-ledarens korruptionsskandal.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.