Finska slutsatsen: "Stort misstag att införa euron"

Publicerad 10 maj 2019 kl 14.04

Utrikes. Den finska näringslivstoppen Björn Wahlroos, ordförande i försäkringskoncernen Sampo, menar nu att det var ett "stort misstag" av Finland att gå med i euron, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 1999 som Finland anslöt sig till EU:s gemensamma valuta. Men det var stort misstag, enligt affärsmannen Björn Wahlroos.

Länder behöver sin egen valuta, särskilt om man som Finland har en så omöjlig fackföreningsrörelse och totalt dysfunktionell arbetsmarknad, som han kallar det.

– Det har kostat Finland enorma mängder pengar att vi sitter fast i en tysk valuta med en finsk arbetsmarknad, säger Wahlroos enligt Hufvudstadsbladet.

Finland har också haft stora problem med tillväxten de senaste åren. Från 2007 har landets bruttonationalprodukt inte växt någonting över huvud taget, enligt näringslivstoppen. Han kallar det för "nolltillväxt på tio år", medan Sverige, med sin egen valuta, haft mycket högre tillväxt än Finland. Wahlroos är dock inte säker på att detta kommer peta Finland som världens lyckligaste land, då han inte tror det har särskilt mycket med landets ekonomiska framgångar att göra.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0