FOI: Vi kommer inte ändra vår rapport om vänsterextremism

Publicerad 22 maj 2018 kl 14.22

Inrikes. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kommer inte ändra sin rapport om våldsbejakande vänsterextremism, där bland andra Expo nämns. Det säger pressansvarig Maria Hugosson Bygge till Granskning Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan släppte Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en rapport om våldsbejakande vänsterextremism i Sverige.

"Syftet med rapporten är att ge en inblick i några av de svenska autonoma miljöernas digitala närvaro. Rapporten beskriver dels några av de rörelser och ideologier som brukar kallas autonoma och dessa rörelsers digitala närvaro. Vidare redogör vi för några av de mest förekommande aktionerna och handlingarna som kopplas samman med autonoma grupperingar, exempelvis demonstrationer, blockader, vandalisering, fritagning samt uthängningar av framför allt anhängare av nationalistiska grupper", står det bland annat i rapporten.

I rapporten nämns Expo ihop med det kriminella vänsternätverket Researchgruppen. De båda grupperna är enligt FOI exempel på organisationer som "granskar nationalistiska miljöer".

Men att Expo finns med i rapporten har fått dess ansvarige utgivare Daniel Poohl att gå i taket.

– Vad jag reagerat på är det faktum att Stiftelsen Expo nämns på ett sätt så att det framstår som att vi är en del av den här miljö som ju i grunden, utifrån det uppdrag FOI har fått, handlar om någon slags vänsterextrem våldsbejakande extremism. Och det är en grovt felaktig bild av vår verksamhet, har han sagt till SR Ekot som i sin artikel hävdar att FOI-rapporten "hamnat i blåsväder".

Men när Johan Andersson på Granskning Sverige ringer upp Maria Hugosson Bygge, pressansvarig vid FOI, säger hon att rapporten står fast. Hon rentav skrattar åt kraven på att den skulle behöva ändras.

– Vårt jobb nu är att konstatera om vi står fast vid de formuleringar som är i vår rapport och då kan vi bara konstatera till ett hundra procent: ja, det gör vi, säger hon.

– Vi tänker inte ändra nåt i rapporten och vi har svarat på Expos frågor.

När Johan Andersson hävdar att det finns "svängdörrar" till våldselement samt ett privat umgänge med våldsamma vänsterextremister, svarar Hugosson Bygge:

– I någon mån stärker du exakt den bild som målas i rapporten, nämligen att tankegods flödar mellan de våldsbejakande miljöerna och de närstående icke-våldsbejakande miljöerna.

Andersson ringde även Daniel Poohl på Expo, Alexander Gagliano på Ekot samt Sveriges Radios ansvarige utgivare Olle Zackrisson, men ingen av dem ville svara på några frågor.


Nyheter från förstasidan

Moderaterna skotar löfte om tiggeriförbud

Ändrar ståndpunkt direkt efter valet. "Moderaterna kommer inte att driva ett tiggeriförbud" – för att blidka Miljöpartiet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Nästan alla lever på bidrag. "Anmärkningsvärt" att folkslaget ändå anser sig ha överlägset bäst livskvalitet, enligt forskare.0 Plus

Vetenskap

Särskilda celler gör vissa modigare. Forskarnas upptäckt kan förklara skillnaden i riskbeteende.0 

Få samhällsvetenskapliga studier seriösa. Forskare upprepade studier från de mest prestigefyllda tidskrifterna.0 Plus

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0