Från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Vänsterakademiker: Otryggheten i Sverige bygger på "okunskap" och "inte verkliga faror"

Publicerad 30 juli 2018 kl 11.19

Inrikes. Brottsligheten i Sverige minskar och risken att utsättas för dödligt våld är lägre än någonsin. Dock anser ändå många svenskar att kriminaliteten i landet ökar, men det kan förklaras med en "låg kunskapsnivå" hos folket, säger sociologen Hanna Sahlin-Lilja till P4 Kristianstad.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en ljus bild av Sverige som målas upp i P4 Kristianstad på måndagsmorgonen.

Många svenskar upplever visserligen en ökad brottslighet och otrygghet i landet. Men det beror "låg kunskapsnivå" bland folket, förklarar Hanna Sahlin-Lilja, forskare i sociologi vid Lunds universitet.

Den upplevda otryggheten stämmer inte överens med hur verkligheten ser ut i Sverige, enligt henne.

I själva verket minskar brotten, det dödliga våldet är historiskt lågt och folk kan leva bättre och längre liv än "någonsin" tidigare, säger hon.

Hanna Sahlin-Lilja framhäver att det har skett en brottsminskning i Sverige under 2000-talet men att BRÅ:s så kallade Nationella trygghetsundersökningen på samma gång visar att 80 procent av människor uppfattar det som att brottsligheten ökar.

– Idag är det historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien. Det är svårt att beskriva en historisk period när färre har dött på grund av våld. Vi lever längre och är friskare än någonsin. Om det finns en ökad otrygghet i samhället så måste man leta efter förklaringar till den på andra ställen än i brottsutvecklingen, säger Hanna Sahlin-Lilja till P4.

Enligt Sveriges Radio menar Sahlin-Lilja att den upplevda känslan av otrygghet bygger på "okunskap" och "inte verkliga faror" som människor kan utsättas för. Hon tycker dock ändå att man ska ta folks upplevelser på allvar, oavsett hur verklighetsfrånvända de är. Ett mer "inkluderande samhälle" skulle öka folks trygghet, hävdar hon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus