Fallet Julian Assange
Foto: Eduardo Carrasco/CC-BY-NC

Försvaret: Falska bevis mot Julian Assange

Publicerad 16 september 2012 kl 19.16

Utrikes.Bevis mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kan vara förfalskade, uppger hans advokater. Det är en sönderriven kondom som lämnats in som bevis som inte har några spår av Assanges DNA, det skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Julian Assanges advokater har avslöjat att ett nyckelbevis mot Wikileaks­grundaren inte innehåller spår av hans DNA. Uppgifter som, om de stämmer, ser ut att stå i direkt strid med den historia som en av de två kvinnor som anmält honom för sexualbrott har lämnat i förhör.

En sprucken kondom, som lämnats till polisen av en 33-årig kvinna i samband med att hon anmälde Julian Assange för våldtäkt i augusti 2010, har nu undersökts av två oberoende laboratorier. Inget av dem kunde hitta några DNA-spår hörrörande från Julian Assange. Det framgår i en 100-sidors polisrapport som advokaterna har gjort tillgänglig, skriver Daily Mail.

Det påstådda offret, en 33-årig kvinna, uppger i förhör att Assange rev sönder kondomen innan han hade samlag med henne för att på så sätt ha oskyddat sex mot hennes vilja. Hon berättar detaljerat om hur han använt den trasiga kondomen och hur hon sedan till sin förskräckelse upptäckt sperma från honom. Uppgifter som är svåra att förena med laboratoriernas testresultat.

Assanges advokater säger att det faktum att inget DNA hittades på kondomen antyder att beviset kan vara förfalskat.

Laboratorierna har dock hittat vad man tror är Assanges DNA på en kondom som lämnades in av en 29-årig kvinna som också anmält Julian Assange för våldtäkt. 29-åringen påstår att Wikileaks­grundaren ska ha "våldtagit" henne i sömnen - trots att hon i polisförhör uppgav att hon slutförde samlaget utan protester.

Julian Assange befinner sig för närvarande på Ecuadors ambassad i London. Han gömmer sig för att undvika utvisning till Sverige, där han ska förhöras som misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Assange fruktar att om han kommer till Sverige så kommer han att lämnas ut till USA, där han riskerar straff för att ha läckt omfattande hemligt material.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus