Försvaret sänker antagningskrav

Publicerad 31 januari 2012 kl 08.45

Inrikes.Försvarsmakten vill att det ska räcka med grundskola för att bli antagen som yrkessoldat hos myndigheten i fortsättningen. Officersförbundet riktar emellertid hård kritik mot att sänka kraven.

Gilla artikeln på Facebook

För att bli anställd militär i försvaret krävs i dag godkända betyg i de allra enklaste gymnasiekurserna i matematik, svenska, engelska och samhällskunskap. Men nu vill Försvarsmakten ta bort kraven helt.

Officersförbundet är kritiska till idén och har begärt en förhandling innan Försvarsmakten fattar något slutgiltigt beslut.

– En soldat måste kunna förstå innebörden i en säkerhetsinstruktion - det är fråga om liv eller död. Grundskolematte räcker inte i artilleri-, ingenjörs eller luftvärnsförband, påpekar en sergeant till SvD.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0