Fredrik Reinfeldt orolig för ledare som "sätter sitt land främst"

Publicerad 7 november 2018 kl 10.38

Inrikes. Det är "förfärande att behöva följa" hur högern och Donald Trump har tagit makten i USA. Det säger den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt (M), som uttrycker oro för en ny våg av folkvalda ledare som "sätter sitt land främst".

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med Aftonbladet som Reinfeldt lägger ut texten om det politiska läget i USA, där mellanårsvalet genomfördes under tisdagen.

Enligt den förre statsministern har president Donald Trump byggt sin väljarbas på att "driva öppen rasism" och "vädja till vårt hat, till vår cynism".

– Hans sätt att i den här valkampanjen framställa USA som under attack för att några tusen fattiga människor försöker komma upp från Centralamerika är ju förfärande att behöva följa, säger Fredrik Reinfeldt.

Att vänsterpartiet Demokraterna lyckades vinna majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet innebär ändå en gnista av hopp, enligt Reinfeldt.

Han varnar samtidigt för "starka män" som valts till ledare i andra länder, exempelvis Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro.

– Vi har alldeles för många som driver aggressiv nationalism och sätter sitt land främst, säger Fredrik Reinfeldt.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0