Fredrik Reinfeldt orolig för ledare som "sätter sitt land främst"

Publicerad 7 november 2018 kl 10.38

Inrikes. Det är "förfärande att behöva följa" hur högern och Donald Trump har tagit makten i USA. Det säger den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt (M), som uttrycker oro för en ny våg av folkvalda ledare som "sätter sitt land främst".

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med Aftonbladet som Reinfeldt lägger ut texten om det politiska läget i USA, där mellanårsvalet genomfördes under tisdagen.

Enligt den förre statsministern har president Donald Trump byggt sin väljarbas på att "driva öppen rasism" och "vädja till vårt hat, till vår cynism".

– Hans sätt att i den här valkampanjen framställa USA som under attack för att några tusen fattiga människor försöker komma upp från Centralamerika är ju förfärande att behöva följa, säger Fredrik Reinfeldt.

Att vänsterpartiet Demokraterna lyckades vinna majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet innebär ändå en gnista av hopp, enligt Reinfeldt.

Han varnar samtidigt för "starka män" som valts till ledare i andra länder, exempelvis Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro.

– Vi har alldeles för många som driver aggressiv nationalism och sätter sitt land främst, säger Fredrik Reinfeldt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus