Bombattacken mot Tumbapolisen
Polisbussen hade över 100 splitterskador efter attacken.

Frias för granatattack mot polisbuss

Publicerad 9 mars 2016 kl 15.42

Inrikes. En 18-årig invandrare från Irak friades idag för den uppmärksammade attacken med handgranat mot en polisbuss i Tumba.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen dömdes idag till tre år och 2 månaders fängelse för två grova rån och vapenbrott. Han frikändes dock för försök till mord på poliserna.

Detta trots att 18-åringens dna hittats på grepen till handgranaten. Han förklarade det med att en okänd "äldre man" hade bett honom att hantera granaten tidigare samma dag. Tingsrätten ansåg sig inte kunna utesluta att han talade sanning.

Det var den 21 augusti förra året som ett invandrargäng gick till angrepp mot en polispatrull i Tumba. I korsningen mellan Odlingsvägen och Storvretsvägen kastades en handgranat mot polisbussen.

Poliserna klarade sig utan fysiska skador tack vare polisbussens kraftiga konstruktion, en 4,6 ton tung Ford Tristar. Fordonet hade hundratals splitterskador efter attacken.

– Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, sade vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare i samband med åtalet.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kollegor nu, sade en poliskälla till Nyheter Idag i somras.

Tingsrättens dom kommer med största sannolikhet att överklagas.

– Åklagaren anser att vi har god bevisning och ska nu analysera och överväga ett överklagande gällande handgranatsattacken. Det är ett viktigt övervägande då enskilda poliser och därmed rättssamhället, utsatts för ett grovt angrepp, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.


Nyheter från förstasidan

Västfödda muslimer mer extrema än utrikesfödda

Forskare menar att muslimerna känner sig missgynnade, vilket leder till "frustration och ilska". "Det viktigaste fyndet var dock att muslimer födda i västvärlden medgav en större villighet att använde våld."0 

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus