Bombattacken mot Tumbapolisen
Polisbussen hade över 100 splitterskador efter attacken.

Frias för granatattack mot polisbuss

Publicerad 9 mars 2016 kl 15.42

Inrikes. En 18-årig invandrare från Irak friades idag för den uppmärksammade attacken med handgranat mot en polisbuss i Tumba.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen dömdes idag till tre år och 2 månaders fängelse för två grova rån och vapenbrott. Han frikändes dock för försök till mord på poliserna.

Detta trots att 18-åringens dna hittats på grepen till handgranaten. Han förklarade det med att en okänd "äldre man" hade bett honom att hantera granaten tidigare samma dag. Tingsrätten ansåg sig inte kunna utesluta att han talade sanning.

Det var den 21 augusti förra året som ett invandrargäng gick till angrepp mot en polispatrull i Tumba. I korsningen mellan Odlingsvägen och Storvretsvägen kastades en handgranat mot polisbussen.

Poliserna klarade sig utan fysiska skador tack vare polisbussens kraftiga konstruktion, en 4,6 ton tung Ford Tristar. Fordonet hade hundratals splitterskador efter attacken.

– Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, sade vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare i samband med åtalet.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kollegor nu, sade en poliskälla till Nyheter Idag i somras.

Tingsrättens dom kommer med största sannolikhet att överklagas.

– Åklagaren anser att vi har god bevisning och ska nu analysera och överväga ett överklagande gällande handgranatsattacken. Det är ett viktigt övervägande då enskilda poliser och därmed rättssamhället, utsatts för ett grovt angrepp, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0