Regeringens bolagsplundring
Hycklare? Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Fridolin och Romson anklagas för hyckleri när regeringen tömmer SJ på 1,7 miljarder

Publicerad 15 september 2015 kl 13.08

Politik. De båda miljöpartistiska statsråden Gustav Fridolin och Åsa Romson anklagas för hyckleri sedan det står klart att den rödgröna regeringen tömmer statliga SJ på 1,7 miljarder kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Vinstuttaget görs vid en extrainsatt bolagsstämma 25 september, avslöjade tidningen Nyheter Idag igår.

När den förra alliansregeringen förra året tog ut 73 miljoner kronor i vinst från SJ rasade Fridolin och Romson över beskedet.

– Det är en ny spark i magen på alla oss som har stått och frusit på en perrong och väntat på ett tåg som blivit försenat, sade Fridolin till Aftonbladet om alliansens vinstkrav på SJ och fortsatte:

– Det handlar om att regeringen alliansen mjölkar SJ på pengar, de sista åren har man höjt kraven på att SJ ska leverera vinst till finansdepartementets och Anders Borgs kassakista.

Men när nu Fridolin själv är en av dem som sitter vid rodret så töms SJ på betydligt större belopp. 1,7 miljarder tas ut ur bolaget sista september i år, utöver de 230 miljoner som regeringen tömde bolaget på under våren.

Sammanlagt handlar det om närmare två miljarder kronor som den rödgröna regeringen tömt SJ på hittills – pengar som annars skulle ha gått till investeringar i nya och bättre tåg.

Bedömare menar att regeringen tar pengarna från SJ eftersom man desperat måste ha mer pengar till alla de nya invandrare som just nu väller in i Sverige till följd av asylkaoset i Europa. Nyligen lovade regeringen att skjuta till 1,8 miljarder extra till landets kommuner.

Fria Tider har sökt Gustav Fridolin för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus