Regeringens bolagsplundring
Hycklare? Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Fridolin och Romson anklagas för hyckleri när regeringen tömmer SJ på 1,7 miljarder

Publicerad 15 september 2015 kl 13.08

Politik. De båda miljöpartistiska statsråden Gustav Fridolin och Åsa Romson anklagas för hyckleri sedan det står klart att den rödgröna regeringen tömmer statliga SJ på 1,7 miljarder kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Vinstuttaget görs vid en extrainsatt bolagsstämma 25 september, avslöjade tidningen Nyheter Idag igår.

När den förra alliansregeringen förra året tog ut 73 miljoner kronor i vinst från SJ rasade Fridolin och Romson över beskedet.

– Det är en ny spark i magen på alla oss som har stått och frusit på en perrong och väntat på ett tåg som blivit försenat, sade Fridolin till Aftonbladet om alliansens vinstkrav på SJ och fortsatte:

– Det handlar om att regeringen alliansen mjölkar SJ på pengar, de sista åren har man höjt kraven på att SJ ska leverera vinst till finansdepartementets och Anders Borgs kassakista.

Men när nu Fridolin själv är en av dem som sitter vid rodret så töms SJ på betydligt större belopp. 1,7 miljarder tas ut ur bolaget sista september i år, utöver de 230 miljoner som regeringen tömde bolaget på under våren.

Sammanlagt handlar det om närmare två miljarder kronor som den rödgröna regeringen tömt SJ på hittills – pengar som annars skulle ha gått till investeringar i nya och bättre tåg.

Bedömare menar att regeringen tar pengarna från SJ eftersom man desperat måste ha mer pengar till alla de nya invandrare som just nu väller in i Sverige till följd av asylkaoset i Europa. Nyligen lovade regeringen att skjuta till 1,8 miljarder extra till landets kommuner.

Fria Tider har sökt Gustav Fridolin för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0