Fossilerade steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den kambriska explosionen, som gav upphov till många djurarter.

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur

Publicerad 17 oktober 2018 kl 16.08

Vetenskap. Fossilerade steroider visar att det fanns svampdjur, som tillhör djurriket, i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den kambriska explosionen – som gav upphov till en mångfald av djurarter och organismer. Det nya fyndet stöder tidigare forskning vars slutsatser på sin tid inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.

Gilla artikeln på Facebook

Fylogenetisk analyser, som visar hur organismer är släkt med varandra baserat på likheter i deras DNA-sekvenser, visar att svampdjur är de första djuren som uppkom på vår planet under tidsperioden neoproterozoikum (mer än 600 miljoner år sedan).

Däremot har svampdjursfossiler endast hittats från den kambriska explosionen, som ägde rum för cirka 540 miljoner år sedan.

År 2009 hittade forskaren Gordon Love och hans samarbetspartners en 717-635 miljoner år gammal fossil av en steroid som produceras av svampdjur som lever än idag. Detta fynd visar att djur fanns på jorden tidigare än vad man tidigare trott – en slutsats som dock inte godtogs utav resten av det vetenskapliga samfundet.

En grupp forskare från UC Riverside i USA och Uppsala universitet har tillsammans med kollegor från flera andra universitet i USA och Australien hittat ytterligare en fossil av en steroidbiomarkör. Resultaten publiceras nu i Nature Ecology & Evolution.

– Vi visar, i likhet med tidigare studier, att steroider kan användas som biomarkörer från svampdjur. Dessutom stödjer våra resultat tidigare slutsatser om att djur fanns redan under neoproterozoikum, säger Paco Cárdenas, forskare i farmakognosi vid Uppsala universitet.

Den vanligaste typen av fossiler är rester av kroppsdelar från djur och delar av mindre organismer, men det finns också fossiler av kemiska föreningar och molekyler. Dessa kan kallas för biomarkörer. Steroider är en typ av kemisk förening som är idealiska kemiska biomarkörer eftersom de kan bevaras i hundratals miljoner år, särskilt i petroleum och bitumen. Dessutom produceras dessa steroider enbart av specifika grupper av organismer och kan således användas för att studera livets utveckling på jorden. 

En annan viktig aspekt av artikeln är att forskarna kunde identifiera de nu levande svampdjur som producerar de kemiska föreningar som hittats som fossiler. Dessa svampdjur finns i Nordatlanten (även utanför svenska västkusten) och Stilla havet – i såväl djuphavet som i grunda tropiska vatten.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt

AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".. Algoritmen från Uppsala universitet påstås ha "relativt hög precision".0 

Superplanet som flyger Arlanda–Thailand på under två timmar

Vågar du flyga?. Planet klarar 35.000 meters höjd – och har inga fönster.0 Plus

Europas megalitgravar var familjegravar

Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.. DNA-analyser från gravar på Gotland, Irland och i Skottland.0 

Sidor

Vetenskap

James Watson fortsatt hedersdoktor i Uppsala. Universitetet viker sig inte för liberala påtryckningar.0 

Här är första bilden på ett svart hål. Historiska fotona publiceras nu.0