" /> " /> " />
PEKAS UT: Den syrianske invandrarpolitikern Edip Noyan (M) förnekar brott.

Gangsterstrid i M-toppen tvingar politiker skaffa polisskydd

Publicerad 25 september 2013 kl 03.35

Inrikes.En bitter klanstrid rasar just nu mellan invandrarpolitiker i Moderaterna. Lokalpolitikern Jimmy Baker i Botkyrka lever med polisbeskydd efter att ha försökt peta den syrianske riksdagsmannen Edip Noyan (M) från en post i partiet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt polisen finns en hotbild mot Baker från Noyan och hans anhängare, rapporterar TV4. Enligt TV4 utgörs anhängarna av "kända kriminella" varav många är dömda för grova våldsbrott, vilket i praktiken betyder torpeder ur den mäktiga syrianska maffian i Södertälje- och Stockholmsområdet.

Enligt TV4 ska Jimmy Baker nu ha fått polisskydd och bitvis tvingats leva på hemlig ort. Edip Noyan har polisanmälts för olaga intrång av en tjänsteman i Botkyrka kommun sedan han gått in på Bakers kontor och hämtat en pärm. Själv säger Noyan dock att allt är ett missförstånd och att han hade rätt att hämta pärmen.

Edip Noyan har ett långt förflutet i en syriansk invandrarförening i Hallunda som han även företrätt i bygglovsärenden. År 2008 ledde det till en kontrovers när tre okända män plötsligt dök upp hemma hos en borättsordförande som klagat på bygget, vilket ledde till en polisanmälan om olaga hot.

- De som klagar på bygget vill bara jävlas med oss och fördröja bygget, förklarade Noyan för lokal media i samband med hoten, som han sade sig vara ovetande om.

Svenskarna i området tappade därefter snabbt intresset för att "jävlas med" syrianerna och bygglovet beviljades.

Riktigt lika bra gick det inte för ordföranden i en annan bostadsrättsförening som hyrde ut en kroglokal i Gamla stan till Edip Noyan och ville säga upp kontraktet. Den 30 augusti förra året sköts föreningens 27-årige ordförande med två skott, ett i vardera ben, och skadades allvarligt. Efter dådet gjorde polisen ett tillslag mot Edip Noyans bostad i Stockholm där bland annat hans datorer beslagtogs. Beslaget hävdes senare och Noyan kom tillbaka till det aktiva arbetet i moderaterna efter en time-out, skrev Aftonbladet i våras.

I riksdagen har Edip Noyan motionerat om att göra det lättare för invandrare att bedriva så kallad kärleksinvandring och om att avskaffa kravet på danstillstånd för krogar, vilket ofta är ett hinder för grovt kriminella krögare. Han har även argumenterat för att det skall bli svårare att dra in serverings­tillstånden för krögare som får problem med polisen.

Härvan av hot och mordförsök har fått Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt att inte kommentera uppgifterna. I våras valde emellertid samme statsminister att kalla till en blixtinkallad presskonferens sedan det egna favoritlaget Djurgårdens ordförande avgått efter att ha hotats med stryk av fotbollshuliganer.

– Vi har passerat en gräns. Nu är frågan om vi laglydiga som lever i det här landet ska markera, sade Fredrik Reinfeldt under presskonferensen.

Någon markering mot gangsterbeteendet i den egna partitoppen har dock inte gjorts av Fredrik Reinfeldt.

Jimmy Baker skriver i en kommentar till FT att han inte har turkisk bakgrund. Artikeln är rättad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Fridolin rasar mot KD:s besked och börjar prata om "Hitlers krigsdivisioner"

Kritiken mot Kristdemokraterna fortsätter hagla.. "Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner."0 

Björklund: Snart blir SD:s dröm om ett konservativt block verklighet

Även L-ledaren rasar mot Kristdemokraternas besked.. "Det är sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar, och sannolikt det första steget mot det konservativa block som Sverigedemokraterna drömmer om."0 

Lööfs bittra svar till KD: "Jag är djupt besviken"

Börjar prata om nynazism.. "Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD."0 

Systembolaget har dubbelt så högt förtroende som DN

Aftonbladet och Expressen hamnar i förtroendebarometerns botten.. Samtidigt visar mätningen att nästan alla miljöpartister "älskar" public service.0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus