Google-anställda ville manipulera sökresultat för att stoppa kritik mot invandringen

Publicerad 23 september 2018 kl 21.00

Media. Medarbetare på Google diskuterade förra året att manipulera sökresultat för att främja vänstergrupper som kämpar för invandring från tredje världen. Det visar läckta mejl, rapporterar Daily Mail.
"Varken det här landet eller Google skulle existera utan invandring", skrev en av de anställda.

Gilla artikeln på Facebook

Mejlen skickades mellan olika anställda på Google i USA den 29 januari 2017 – ett par dagar efter att Donald Trump hade skrivit under en presidentorder om att införa ett inreseförbud från olika länder i Afrika och arabvärlden.

En av medarbetarna klagade på att nyheten om Trumps inreseförbud gjorde att användare fick fram "islamofobiskt och algoritmiskt vinklat resultat" när de sökte på termer som "islam", "muslim" och "Iran".

Förslaget gick ut på att Google skulle ändra sina sökalgoritmer för att gynna vänsterorganisationer som förespråkar invandring, exempelvis ACLU. Detta för att förmå Googleanvändare att donera till dessa "viktiga organisationer" och lära användarna "hur de kan hjälpa till och vilka resurser som finns tillgängliga för invandrare".

"Vi" behöver denna information "eftersom vi vet att varken det här landet och Google skulle existera utan invandring", skrev en av medarbetarna.

De föreslog att använda Highlights, en experimentell Googlefunktion som låter handplockade aktörer göra uppdateringar som syns direkt i sökresultatet.

Den läckta korrespondensen visar att en public affairs-chef på nätjätten tyckte att idén var utmärkt. "Vi är absolut med på det", skrev chefen.

En annan satte dock ner foten och varnade för att det kunde skada Googles anseende att vara partiska i frågan och främja "organisationer som stöder en särskild världsbild i en tid som präglas av politisk konflikt".

En företrädare för Google uppger för Daily Mail att de läckta mejlen bara är en del av en "brainstorming" och att förslagen aldrig blev verklighet.

"Google har aldrig manipulerat sina sökresultat eller modifierat några av sina produkter för att främja en viss politisk ideologi – inte under den nuvarande valrörelsen, inte under valet 2016 och inte efter president Trumps presidentorder om invandring", skriver företrädaren.


Nyheter från förstasidan

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Sveriges ambassadör kallades till polska UD. Ministern: "Det saknar motstycke att man vägrar lämna ut en stalinistisk brottsling."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Mer från Media

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus