Gränskontrollerna

Gränskontrollerna förlängs – ska stoppa "potentiella terrorister och andra brottslingar"

Publicerad 3 maj 2018 kl 14.20

Inrikes. Regeringen har idag beslutat om fortsatt gränskontroll vid Sveriges inre gräns i ytterligare sex månader, fram till och med den 11 november 2018. Detta för att stoppa terrorister och kriminella från andra länder, säger regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet att förlänga kontrollerna är fattat med stöd av den EU-gemensamma lagstiftningen och utifrån bedömningen att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten.

Det meddelar den svenska regeringen idag, och varnar för bristerna i gränserna kring EU.

"Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför – vilket bland annat gör det möjligt för potentiella terrorister och andra brottslingar att resa in i Schengenområdet – gör att vi måste ha kvar våra egna inre gränskontroller", skriver regeringen.

Enligt regeringens beslut ska kontrollens lokalisering, omfattning och utformning anpassas till vad som är nödvändigt med hänsyn till allmän ordning och inre säkerhet.

Gränskontrollerna infördes den 12 november 2015 och det senaste slutdatumet var satt till den 12 maj, alltså i nästa vecka. Nu ska kontrollerna fortsätta fram till och med den 11 november 2018.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0