Arkivbild.

Hälften av unga kvinnor i Sverige känner sig otrygga

Publicerad 10 november 2017 kl 10.40

Inrikes. Unga kvinnor är otryggast i Sverige och mindre än hälften av kvinnor mellan 18 och 29 år känner sig trygga. Det visar den nya rapporten "Svenskarna och trygghet 2017", som tagits fram av larmföretaget Verisure i samarbete med Sifo. Rapporten visar också att Gotland är landets tryggaste län.

Dela artikeln

Rapporten "Svenskarna och trygghet 2017" är framtagen med syftet att utreda hur trygga svenskarna känner sig idag. 

Totalt har 4.200 svenskar i samtliga län svarat på frågor som rör trygghet i sitt hem och närområde. Rapporten visar bland annat att drygt varannan svensk inte tycker att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i deras område, och lika många uppger att de skulle kunna tänka sig att flytta om de känner sig otrygga.

Värst är det för kvinnor, som generellt sett känner mindre trygga än män. Känslan av trygghet sjunker ju yngre man är. 

Allra mörkast är siffrorna för unga kvinnor – inte ens varannan kvinna i åldern 18–29 uppger att de känner sig trygga. Och otryggheten ökar särskilt i november och december, enligt undersökningen.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det är det var tredje svensk som upplever en känsla av otrygghet i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

– Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten.

Enligt rapporten är Västmanland det län där minst andel människor känner sig trygga, därefter kommer Kronobergs län och Stockholms län. Gotland är däremot Sveriges tryggaste län. 82 procent av gotlänningarna uppger att de känner sig trygga i sitt område. Gotlänningar är också minst oroliga för inbrott: 23 procent på Gotland uppger att de är oroliga för inbrott. Gotlänningarna utmärker sig även i sin tro på att andra känner sig trygga – 100 procent av gotlänningarna uppger att de tror att andra känner sig trygga på Gotland.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar, säger Kristin Öster, expert på stress vid Psykologifabriken.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Mer från Inrikes

Så rustar polisen inför Eurovision

"Svensk polis står stadigt.". Det blir omfattande säkerhetsåtgärder och poliser med förstärkningsvapen.0 

Migrationsverket: Behövs mer pengar till förvarsplatser

Kommer bara uppnå 750 platser totalt de kommande åren.. "Krävs både ekonomiskt tillskott och ett tydligt och tidigt besked."0 

Häktad duo befann sig vid mordplatsen

Tonåringarna var vid gångtunneln i Skärholmen.. Ytterligare två–tre personer jagas nu för mordet på Mikael.0 

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0