Moon Jae-in.

Bakslag för USA när Moon Jae-in tar över som Sydkoreas president

Publicerad 9 maj 2017 kl 17.09
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Moon Jae-in är Sydkoreas nye president. Det står klart sedan sydkoreanerna gått till val under tisdagen och de båda huvud­motståndarna Hong Joon-pyo och Ahn Cheol-soo erkänt sig besegrade under kvällen, lokal tid, rapporterar AP.

Dela artikeln

Moon företräder Demokratiska partiet, ett vänsterliberalt och progressivt parti, och tar över efter nyliberala Park Geun-hye som avsatts sedan hon ställts inför riksrätt anklagad för en lång rad oegentligheter. På grund av de extraordinära omständig­heterna och det nyval som fått utlysas med kort varsel tar han över president­posten omedelbart.

Sydkoreas president avsätts

Park Geun-hye har i flera år fört en oförsonlig politik mot Nordkorea samtidigt som hon strävat efter en stark allians med USA och Japan. Demokratiska partiet vill, till skillnad från Parks Koreanska frihetspartiet, lägga om kursen och närma sig grannlandet i norr.

Moon anser att den hårda linjen mot den kommunistiska grannen inte har fungerat och att Nordkoreas ansträngningar att utveckla kärnvapen och missiler fortsatt.

– Jag hoppas att vi idag öppnat dörren för en ny koreansk republik, säger han.

– Jag kommer åstadkomma reformer och nationell enighet, de två uppdrag som vårt folk längtar efter.

Enligt Duyeon Kim, expert på icke-spridning av kärnvapen, diplomati och Nordostasien, är många sydkoreanerna mer rädda för att USA:s president Donald Trump ska starta krig än att Nordkoreas diktator Kim Jong-un ska göra det. Andra bedömare menar samtidigt att situationen på Koreanska halvön förändrats så pass mycket senaste decenniet att det blir svårt för den nye presidenten att lägga om kursen.

När Moon Jae-in imorgon svärs in som ny president tar han över efter dottern till den diktator som han i sin ungdom demonstrerade emot. Moon satt som ung demokrati­aktivist under 70-talet i fängelse i flera månader för sina protester mot den dåvarande amerikanska marionett­regimen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.