Helsingborg placerar nyanlända med pensionärer: "Viktigt med en nyfiken personlighet"

Publicerad 11 mars 2019 kl 11.02

Inrikes. Kommunala Helsingborgshem ska nu prova ett nytt koncept för att "integrera" invandrare med svenskar. På det nya "sällskapsboendet" SällBo kommer 70-åringar och ännu äldre leva ihop med unga nyanlända invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem som nu tänker föra samman äldre svenskar med unga nyanlända invandrare.

Tillsammans ska de bo på det nya så kallade sällskapsboendet SällBo.

"SällBo är ett sällskapsboende och integrationsprojekt", skriver man på sin hemsida.

Lägenheterna är tvårummare på 36-49 kvadratmeter med balkong eller uteplats. Hyresgästerna får också tillgång till 580 kvadratmeter gemensamma utrymmen, så som kök, vardagsrum, träningsrum, konstnärsateljé, spelrum och bibliotek, påpekar man.

Över hälften av de totalt 51 lägenheterna ska hyras ut till äldre människor över 70 år och resterande till unga personer mellan 18-25 år, däribland tio "unga vuxna" som nyligen fått uppehållstillstånd.

"Eftersom den sociala aspekten av boendet står i fokus kommer lägenheterna inte att hyras ut baserat på de sökandes köpoäng", heter det på Helsingborgshems sajt.

– För att boendet ska fungera och hyresgästerna trivas är det viktigt att de som bor på SällBo har en nyfiken personlighet, en vilja att lära sig nya saker och är beredda på att dela med sig av sina egna kunskaper och erfarenheter. Hyresgästerna tilldelas lägenheter genom intresseanmälan och personliga intervjuer, säger Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem, i ett uttalande.

– Genom sociala aktiviteter hoppas vi öka sammanhållningen och integrationen mellan olika grupper i samhället. Något vi tror kommer att leda till ett trivsammare och aktivare liv när vi skapar naturliga mötesplatser för grupper som annars kanske sällan får tillfälle att mötas.

Enligt bostadsbolaget är konceptet helt unikt i landet, fortsätter hon.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus