Mordet på Tova Moberg
Tova Moberg, 19, mördades i maj förra året.

Hovrätten fastställer livstidsdomen för mordet på Tova Moberg

Publicerad 17 maj 2018 kl 12.05

Inrikes. Hovrätten fastställer nu livstidsdomen mot ex-pojkvännen Billy Fagerström för det brutala mordet på 19-åriga Tova Moberg förra året. Enligt rätten ska han ha använt "besinningslöst och omfattande våld".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mitten av maj förra året som Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland försvann och sedan hittades död i en sjö.

Några dagar efter försvinnandet häktades den svenske ex-pojkvännen Billy Fagerström, som senare åtalades för mord.

Mannen ska ha använt extremt kraftigt våld mot Tova; tagit strypgrepp på henne och sedan slagit henne med en hammare i huvudet och på kroppen med minst 20 kraftiga slag.

I februari dömdes han till livstids fängelse av Hudiksvalls tingsrätt, och nu fastställer hovrätten domen.

"Straffet bestäms till livstids fängelse mot bakgrund av det besinningslösa och omfattande våld som användes vid gärningen och de kränkande handlingar som mannen utfört mot kvinnans kropp efter döden", skriver hovrätten och fortsätter:

"I likhet med tingsrätten fann hovrätten att omständigheterna vid gärningen var synnerligen försvårande på grund av att brottet riktades mot en kvinna som gärningsmannen hade haft en längre, nära relation till, att strypande våld utövats samt en hammare använts i stor utsträckning mot kvinnans huvud och kropp, att gärningen inneburit att kvinnan känt dödsångest och att han bundit fast kroppen vid en skottkärra och sänkt den i den närliggande sjön."

Tingsrätten dömde även Fagerström för misshandel vid sju tillfällen, olaga tvång samt olaga hot vid sex tillfällen, samtliga brott riktade mot Tova Moberg. Hovrätten gör i den delen en annan bevisvärdering än tingsrätten och anser att kvinnans dagboksanteckningar inte ensamma kan ligga till grund för en fällande dom utan anser att uppgifterna i dagboksanteckningarna måste vinna stöd av annan bevisning för att gärningen ska kunna anses styrkt. Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom på så sätt att hovrätten frikänner mannen från misshandel vid ett tillfälle och olaga hot vid fem tillfällen.

Ordföranden i hovrätten var skiljaktig och ville bestämma straffet till fängelse 18 år.


Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus