Järvafältet.

Hundratals polismikrofoner placeras i Järva – ska höra kvinnor skrika

Publicerad 16 november 2017 kl 11.40

Inrikes. För första gången i Sveriges historia ska polisen nu övervaka Stockholms förorter med hjälp av ljuddetektorer. Mikrofonerna ska bland annat identifiera skrik, och automatiskt larma polisen, skriver SvD.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Stockholmspolisen som nu får ja av Länsstyrelsen att använda både kameraövervakning och så kallade ljuddetektorer för att bekämpa brott i det invandrartäta Järvaområdet.

Mikrofonerna ska identifiera så kallat framkallat ljud, alltså ljud från sådant som skottlossning, explosioner, skrik och glaskrossning.

På detta sätt ska polisen snabbt larmas om pågående brott. Ljuddetektorerna kopplas nämligen direkt till polisens ledningscentraler. Därmed behöver polispatruller inte vänta på larm från utomstående personer, utan ska omedelbart få ett sms.

– Jag vet att polisen i New York sedan länge framgångsrikt använder sig av mikrofoner. Men det här är första gången en polismyndighet i Sverige får tillstånd vad jag känner till, säger Joakim Söderström, ansvarig för kameraövervakningen, till SvD.

Ljudupptagningar ska dock inte få sparas. Inte heller ska samtal mellan personer få spelas in.

Enligt Joakim Söderström kommer troligen hundratals mikrofoner sättas upp i Järvaområdet någon gång under nästa år. De kommer inte vara synliga för allmänheten.

Sedan en tid tillbaka finns 55 övervakningskameror som övervakar kriminaliteten i förorterna. De hjälper polisen att bevisa vilka det är som begår brotten i de problemtyngda områdena. Kamerorna i Rinkeby, Tensta och Husby ska nu få sitta kvar i minst fem år till, enligt Länsstyrelsens beslut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus