Stillahavslösningen i Australien

Australien: Snart två år utan en enda illegal båtinvandrare

Publicerad 23 maj 2017 kl 17.51
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det har snart gått två år sedan den sista illegala invandraren försökte ta sig in i Australien med båt. En mycket tuff och restriktiv invandrings­politik med nolltolerans mot den illegala invandringen är förklaringen, menar den australiska regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Australien har de senaste åren fått utstå mycket kritik från vänsterhåll för sin tuffa asylpolitik. Hätska anklagelser om att Australien är ett inhumant land har blandats med falska påståenden om att politiken inte ger resultat.

Även Sveriges Television har deltagit i attackerna på Australien. För två år sedan sände den statliga TV-jätten ett inslag om Australiens asylpolitik som innehöll ett flertal fabricerade påståenden. När Fria Tider konfronterade SVT:s nyhetschef Ulf Johansson och frågade honom varför hans TV-bolag ljög för TV-tittarna slog han ifrån sig frågorna.

– Du har möjlighet att anmäla det till Gransknings­nämnden, löd svaret.

SVT:s påhopp på Australien och dess asylpolitik i maj 2015 bör ses mot bakgrund av att landets dåvarande premiärminister Tony Abbott några veckor tidigare uppmanat EU att agera mot det växande antalet invandrare som försökte ta sig till Europa. Hösten samma år slog asylkaoset till på allvar då hundratusentals invandrare strömmade in på kontinenten och tusentals drunknade i havet.

Här är bevisen – så ljuger SVT om invandringspolitiken

Idag, två år senare, talar statistiken sitt tydliga språk. Sedan juni 2015, då totalt tre invandrare från tredje världen greps och deporterades efter att ha försökt ta sig in illegalt i Australien, har inte en enda invandrare försökt ta sig in i landet den vägen.

Till skillnad från den vänsterliberala politik som förs i Europa räddar Australiens tuffa politik tusentals människor från att duka under på havet, menar regeringen i landet. I en rapport från förra månaden konstaterar regeringen att det nu gått över tre år sedan någon invandrare senast dog i sina försök att ta sig illegalt till Australien med båt.

Den tuffa politiken, som ursprungligen infördes 2008, kallades till en början för "Stillahavs­lösningen" men är numera känd som "Operation suveräna gränser".

– Innan Operation suveräna gränser tog Australien emot mer än 50 000 illegala invandrare på över 800 människo­smugglingsbåtar, mer än 8 000 barn hamnade i förvar och tragiskt nog dog 1 200 på havet, säger Australiens invandrings- och gränsskydds­minister Peter Dutton.

– Operation suveräna gränser har stoppat människo­smugglingen över havet och sparat ett oräkneligt antal liv. Den här framgången har gjort det möjligt för regeringen att flytta alla barn från förvar och stänga 17 förvars­anläggningar.

Samtidigt varnar Dutton för att slå sig till ro och tro att problemet inte längre finns. Han upprepar att invandrare som försöker ta sig in i landet illegalt med båt aldrig någonsin kommer tillåtas stanna i landet.

– Människo­smugglare har gjort åtskilliga försök att ta sig förbi våra försvar, men varje gång har vårt gränsskydd lyckats stoppa dem, säger han.

– Australiens möjligheter att upptäcka, genskjuta och skicka tillbaka människo­smugglingsbåtar är nu starkare än någonsin.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus