Arkivbild.

Ingen allmän screening av prostatacancer – trots att det skulle rädda livet på män

Publicerad 12 februari 2018 kl 12.46

Inrikes. Socialstyrelsen säger nu nej till att införa en allmän screening för prostatacancer hos män, en så kallad "pappografi". Detta trots att det skulle minska dödligheten, skriver SVT. Varje år dör 2.400 män i den vanliga cancerformen, 1.800 på grund av att sjukdomen inte upptäckts i tid.

Gilla artikeln på Facebook

Redan 2014 kom Socialstyrelsens rekommendation att sjukvården inte ska erbjuda allmän testning av prostatacancer hos män.

Detta beslut fastslår man nu ännu en gång.

Enligt forskningen väger nyttan inte "tydligt" över de negativa konsekvenserna.

– Även om screening skulle minska dödligheten skulle det också innebära att väldigt många män skulle få en cancerdiagnos och behandling för något som de aldrig skulle blivit sjuka av, säger utredaren Ola Bratt, docent i urologi, till SVT Nyheter.

Men från Prostatacancerförbundets håll är man mycket besvikna.

Enligt förbundets ordförande Kjell Brissman får patienter med prostatacancer idag vänta upp till 200 dagar på behandling, men med allmän screening hade väntetiderna minskats drastiskt. Dessutom skulle det psykiska lidande och oron som både prostatacancerpatienter och deras närstående utsätts för också minska, menar han.

– Vi är naturligtvis oerhört besvikna. Utan att ännu ha tagit del av analysen så ifrågasätter vi hur Socialstyrelsen kan stå kvar vid samma uppfattning som för fyra år sedan, att inte rekommendera screening för prostatacancer. Detta trots att det enligt vår uppfattning skett stora förändringar av förutsättningarna, säger Brissman i ett uttalande.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år drabbas 10.000 män och runt 2.400 män avlider årligen, 1.800 på grund av att sjukdomen upptäcks för sent.

Enligt Kjell Brissman håller inte Socialstyrelsens argument.

– Detta är ett nationellt folkhälsoproblem. De senaste åren har bättre och mer precisa diagnostiska verktyg tillkommit. Onödig diagnostik och behandling, som tidigare angivits som skäl emot screening, undviks genom att patienter med lågrisk numera vanligen inte behandlas utan övervakas. Vi hoppas att den remissomgång som nu vidtar kommer att ge Socialstyrelsen tillräckligt med argument för att ändra sin uppfattning, säger han.

Allmän mammografi, screening för bröstcancer hos kvinnor, infördes i Sverige redan på 1980-talet. 2011 skrev Aftonbladet att den allmänna mammografin räddat livet på 900 kvinnor.


Nyheter från förstasidan

Hanif Bali vill stoppa all flyktingmottagning

Anna Hedenmo föreslår att han kan sluta twittra. "Jag vägrar vara en filtrerad maskin som säger exakta korrekta saker."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Klimatforskare "räknade fel" – studie måste rättas. Den alarmistiska studien slogs upp stort i media.0 

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0