Ensamkommande flyktingbarn
Villor i Djursholm, Danderyd.

Ingen ville ha ensamkommande flyktingbarn i hemmet

Publicerad 22 mars 2015 kl 12.42

Inrikes. Ingen i Danderyds kommun vill ha ett så kallat "ensamkommande flyktingbarn" boendes hemma hos sig.
– När vi berättat vad det innebär att ta emot flyktingbarn har de insett att det är en stor sak och velat fundera en gång till, säger en representant för kommunen.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn är i de flesta fall män som invandrat illegalt till Sverige från länder som Afghanistan, Syrien, Somalia och Eritrea och som påstår sig vara under arton år.

Invandrarmännen gör sig av med pass och andra eventuella identitetshandlingar för att svenska myndigheter inte ska kunna ta reda på deras verkliga ålder, identitet eller ursprung.

I år ska 19 så kallade "ensamkommande flyktingbarn" familjehemsplaceras i Danderyds kommun – åtminstone var det så planen såg ut. Men när kommunen började höra sig för bland kommuninvånarna så visade det sig att ingen i kommunen ville ha ett flyktingbarn boendes hemma hos sig.

Det fåtal som hört av sig och varit nyfikna på vad det går ut på att ha ett ensamkommande flyktingbarn i hemmet har ganska snabbt fått kalla fötter och ångrat sig.

– När vi berättat vad det innebär att ta emot flyktingbarn har de insett att det är en stor sak och velat fundera en gång till, säger Maria Strandell, chef för familjeavdelningen på socialförvaltningen i Danderyd till tidningen Mitt i.

– Det vore så roligt att få ett familjehem i Danderyd. Vi har familjehemshandläggare som försöker underlätta och ge så mycket stöd som möjligt, fortsätter hon.

Kommunalpolitikern Isabella Hökmark (M) tror att det svala intresset för att ha ett ensamkommande flyktingbarn som inneboende beror på att de som bor i Danderyd jobbar mycket, har fullt upp med karriären och inte har den tid som krävs för att engagera sig i ett flyktingbarn.

Intresset för flyktingbarnen är bara marginellt större i grannkommunen Täby. Där finns det ett familjehem som tar emot flyktingbarn i hemmet, skriver tidningen.

Danderyd har tagit emot 51 ensamkommande flyktingbarn sedan 2007 – samtliga har familjehemsplacerats i andra kommuner än Danderyd.

Flyktingbarnen har kommit från länder som Syrien, Afganistan, Jemen, Somalia, Angola, Eritrea och Marocko och har familjehemsplacerats i bland annat Bålsta, Tyresö, Skärholmen och Småland.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Västfödda muslimer mer extrema än utrikesfödda

Forskare menar att muslimerna känner sig missgynnade, vilket leder till "frustration och ilska". "Det viktigaste fyndet var dock att muslimer födda i västvärlden medgav en större villighet att använde våld."0 

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.