Genrebild.

Inget brott när moské erbjöd 3.000 röster till Moderaterna

Publicerad 18 september 2018 kl 16.26

Inrikes. Det var inte olagligt för Alby Moské att erbjuda 3.000 röster till Moderaterna i utbyte mot bygglov för en ny moské. Det meddelar chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption, som inte inleder någon förundersökning.

Gilla artikeln på Facebook

Det var precis innan valet som Uppdrag granskning avslöjade att Miljöpartiets dåvarande gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, bjudit in Moderaterna till en moské där dessa sedan erbjudits 3.000 av församlingens röster.

Detta i utbyte mot att muslimerna fick bygga en ny moské. Rösterna skulle troligen ha inneburit ett maktskifte i kommunen.

Avslöjandet gjorde att Ali Khalil tvingades lämna sina uppdrag inom Miljöpartiet.

Händelsen har bidragit till en debatt om så kallad klanröstning i Sverige.

Men något brott har inte begåtts, menar nu åklagaren, som inte inleder någon förundersökning.

Totalt hade det kommit in tre polisanmälningar, som samtliga rubricerats som otillbörligt verkande vid röstning.

– Jag har beslutat lägga ner de två förundersökningar som polisen inlett respektive beslutat att inte inleda förundersökning beträffande den tredje. Grunden för mina beslut är densamma för alla tre anmälningar, det föreligger inte anledning anta att brott har förövats, säger chefsåklagare Alf Johansson i ett uttalande.

Enligt Johansson är det inte olagligt för "intressegemenskaper" att ställa politiska krav som kan gynna den egna verksamheten.

Att en moské uppmanar sina medlemmar att rösta på ett visst parti är alltså helt ok.

"De allra flesta människor i landet har slutit sig samman i politiska, religiösa, miljöskyddande, idrottsliga, humanitära eller andra intressegemenskaper. Företrädare för sådana sammanslutningar framför ofta till politiker önskemål om eller krav på beslut, bidrag, stöd mm till fördel för det intresse som omfattas av sammanslutningens verksamhet. Det kan röra sig om alltifrån konkreta frågor som anläggandet av en idrottsplats eller bevarandet av en skola till mer obestämt svävande önskemål om förbättringar av åldringsvården", står det i beslutet.

– Att företrädare för en sådan sammanslutning, i nu aktuellt fall Alby Moské, förklarar sig beredda att uppmana medlemmarna att rösta på ett visst parti, försåvitt partiet är berett att tillgodose sammanslutningens intressen, bedöms inte innebära att de straffrättsligt söker otillbörligt påverka valet. Inte heller bedöms förfarandet innebära en begäran om otillbörlig förmån för röstning i allmänt ärende. Det föreligger inte heller därutöver anledning anta att brott i något annat avseende har förövats, fortsätter Alf Johansson.


Nyheter från förstasidan

NPC – nya memen som får vänstern att se rött

PK-personer utmålas som förprogrammerade floskelspridare. Twitter försöker kväsa satirkampanjen – stänger av tusentals konton.0 

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Paypal-grundare kan bli Trumps ambassadör i Sverige

Miljardären Ken Howery, 42, har nominerats till posten.. "Kan innebära att vi får se ett ökat samarbete mellan länderna."0 

Feministisk teater ska lära skolbarn om "fittan"

Vrålar om det kvinnliga könsorganet och särar på benen framför skolelever.. "Det funkar jättebra att göra teater om för barn från åtta, nio år och det var något som vi kände behövdes."0 

Sidor

Vetenskap

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0