Arkivbild.

Invandrares dåliga tänder orsakar "stor belastning" för Folktandvården

Publicerad 16 mars 2018 kl 08.19

Inrikes. Många av de invandrare som kommer till Sverige har så allvarliga tandproblem att det skapar en "stor belastning" för Folktandvården, visar en sammanställning från SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Alliansens migrationsuppgörelse med Miljöpartiet för några år sedan, ledd av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, gjorde att illegala invandrare fick gratis tandvård i Sverige. Även asylsökare har rätt till tandvård på skattebetalarnas bekostnad.

Barn som inte har fyllt 18 år och är asylsökande har rätt till kostnadsfri, regelbunden och fullständig tandvård. Personer över 24 år betalar 50 kronor i patientavgift per besök för tandvård som inte kan vänta.

Problemet är bara att det kostar jättemycket pengar och skapar en stor belastning hos Folktandvården.

De nyanlända lider nämligen ofta av allvarliga tandproblem. Det visar en sammanställning från Ekot, som kontaktat landets 21 regioner och landsting.

Nästan alla vittnar om långa kötider och tandproblem som behöver omfattande ingrepp. Personalen har fått jobba övertid för att hinna med alla invandrare.

Barn under 6 år kan ha så dåliga tänder att de måste dras ut. Detsamma gäller vuxna invandrare, som lider av obotliga infektioner som gör att tänderna inte kan lämnas kvar i munnen.

– För dagens svenska tandläkarkår är det en unik utmaning, säger Hans Göransson, ordförande hos Sveriges Tandläkarförbund, till SR.

Ekot har även talat med "Mohammed", som har fått dra ut sju tänder och nu inte har några att tugga med. Hans tänder hade så mycket karies att de inte gick att rädda. Nu har han bara fyra framtänder kvar.

Invandrarnas tänder är så dåliga att tandläkarna inte ens vet vad de ska göra eftersom de aldrig tidigare sett något liknande. Därför måste diskutera med varandra inbördes för att komma fram till en lösning.


Nyheter från förstasidan

Regeringens plötsliga utspel: Ska utvisa alla kriminella utlänningar

Hävdar man vill införa en ny huvudregel för utvisningar. "Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige, då ska utgångspunkten vara utvisning."0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Åkesson: Muslimer som vill bygga moskéer ska lämna landet

Kräver att invandrare ska anpassa sig.. "Den som kräver att få bygga stora moskékomplex med minareter får bo i ett annat land."0 

Alliansen i Stockholm nobbar SD – vill hellre samarbeta med MP

"Vi kommer aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.". Föredrar blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.0 

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus