Islamistanklagad grupp får statsbidrag: "Demokratisk" och "jämställd"

Publicerad 1 februari 2019 kl 12.04

Inrikes. Förvaltningsrätten i Stockholm har nu beslutat att Sveriges unga muslimer visst ska få statsbidrag. Organisationen är demokratisk och stödjer jämställdhet , hävdar domstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i april förra året som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, beslutade att avslå föreningen Sveriges unga muslimers ansökan om bidrag för 2017 och att kräva tillbaka bidragen för 2011, 2012, 2013, 2015 och 2016.

Detta sedan organisationen haft personer som stridit för den bestialiska terrorsekten Islamiska Staten i Syrien, och, som Aftonbladet då uttryckte det: "organisationen även hyllat och delat material om våldsbejakande islamistisk extremism i sociala medier".

MUCF:s bedömning var att organisationen haft förtroendevalda och medlemsföreningar som inte respekterar demokratins idéer, att föreläsare som uttryckt icke-demokratiska idéer bjudits in samt att det fanns en koppling till Muslimska brödraskapet.

Men nu gör alltså Förvaltningsrätten i Stockholm en annan bedömning.

"Eftersom föreningen Sveriges unga muslimer har visat att organisationen bedriver en verksamhet som respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering, finns inte skäl att avslå föreningens ansökan om bidrag för 2017 eller återkräva bidrag för tidigare år", konstaterar domstolen.

– Domstolen har bedömt att föreningen har visat att organisationen vidtagit åtgärder mot de medlemmar och medlemsföreningar som agerat odemokratiskt och avbokat föreläsare som uttryckt odemokratiska idéer. Domstolen har inte heller funnit någon koppling till Muslimska brödraskapet. I bedömningen har domstolen också tagit hänsyn till att föreningen genomfört demokratifrämjande insatser och bedrivit ett förebyggande arbete mot extremism, säger rådmannen Kerstin Andres i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Muellers utredning beskrivs som en "stor seger" och "superkraft" för Donald Trump

Kan bädda för vinst i presidentvalet 2020. "Det är svårt att hitta en svart katt i ett mörkt rum, speciellt om det inte finns någon där."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus