Islamistanklagad grupp får statsbidrag: "Demokratisk" och "jämställd"

Publicerad 1 februari 2019 kl 12.04

Inrikes. Förvaltningsrätten i Stockholm har nu beslutat att Sveriges unga muslimer visst ska få statsbidrag. Organisationen är demokratisk och stödjer jämställdhet , hävdar domstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i april förra året som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, beslutade att avslå föreningen Sveriges unga muslimers ansökan om bidrag för 2017 och att kräva tillbaka bidragen för 2011, 2012, 2013, 2015 och 2016.

Detta sedan organisationen haft personer som stridit för den bestialiska terrorsekten Islamiska Staten i Syrien, och, som Aftonbladet då uttryckte det: "organisationen även hyllat och delat material om våldsbejakande islamistisk extremism i sociala medier".

MUCF:s bedömning var att organisationen haft förtroendevalda och medlemsföreningar som inte respekterar demokratins idéer, att föreläsare som uttryckt icke-demokratiska idéer bjudits in samt att det fanns en koppling till Muslimska brödraskapet.

Men nu gör alltså Förvaltningsrätten i Stockholm en annan bedömning.

"Eftersom föreningen Sveriges unga muslimer har visat att organisationen bedriver en verksamhet som respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering, finns inte skäl att avslå föreningens ansökan om bidrag för 2017 eller återkräva bidrag för tidigare år", konstaterar domstolen.

– Domstolen har bedömt att föreningen har visat att organisationen vidtagit åtgärder mot de medlemmar och medlemsföreningar som agerat odemokratiskt och avbokat föreläsare som uttryckt odemokratiska idéer. Domstolen har inte heller funnit någon koppling till Muslimska brödraskapet. I bedömningen har domstolen också tagit hänsyn till att föreningen genomfört demokratifrämjande insatser och bedrivit ett förebyggande arbete mot extremism, säger rådmannen Kerstin Andres i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus