Foto: Syria Freedom/CC-BY

Islamistparti etablerar sig i Sverige

Publicerad 1 oktober 2012 kl 17.39

Inrikes.Det islamistiska paritet Hizb-ut-Tahrir, som vill avskaffa demokratin och upplösa alla världens stater för det globala kalifatet, kommer nu att etablera sig i Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det politiska partiet Hizb-ut-Tahrir är globalt och verkar för den världsomspännande islamiska gudsstaten, Kalifatet. Det har gjort stora landvinningar i Mellanöstern sedan en rad hårdhänt sekulära regimer fallit och har sedan länge förgreningar i västvärlden - nu också i Sverige, skriver Per Gudmundson på svd.se.

Hittills har den närmaste lokalavdelningen legat i Danmark, men nu har alltså turen kommit till Sverige. En Stockholmslansering planeras den 14 oktober då Hizb-ut-Tahrir Skandinavien håller en del av sitt årliga evenemang, Kalifatskonferensen, där. Huvudort är dock fortfarande Köpenhamn.

Hur det svenska politikeretablissemanget kommer att bemöta ett parti som uttryckligen vill avskaffa västerländsk demokrati och tankefrihet återstår att se. Per Gudmundson citerar dock Danmarks utrikesminister Villy Søvndal som hälsade Hizb-ut-Tahrir följande:

– Till dessa mörkermän vill jag säga: Dra åt helvete. Om de längtar så mycket efter att leva i en religiös diktatur, så kan de åka till Mellanöstern.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus