Mauricio Rojas.

Jagades ut ur Sverige – nu blir Mauricio Rojas minister i Chile

Publicerad 12 augusti 2018 kl 15.09

Inrikes. Den före detta folkpartisten Mauricio Rojas utsattes för en hetskampanj i media och mordhotades av vänsterextremister efter att ha ifrågasatt den svenska invandringspolitiken. Han valde till slut att fly Sverige. Nu utnämns Rojas till kulturminister i Chile – något som mörkas i samtliga svenska medier.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt La Tercera kommer Mauricio Rojas att ersätta den avgående kulturministern Alejandra Pérez i Chile. Han har sedan ett halvår tillbaka arbetat som talskrivare åt president Sebastián Piñera.

Rojas bodde i Sverige i nästan 35 år – men tvingades lämna landet efter att ha blivit utsatt för en intensiv hets- och hotkampanj från medierna och vänstern. 

Att han nu blir kulturminister i Chile nämns inte i en enda svensk tidning.

Mauricio Rojas kom till Sverige som flykting från Chile 1974 efter militärkuppen där och då han var medlem i den förbjudna vänsterrevolutionära organisationen MIR. Han doktorerade i ekonomisk historia vid Lunds universitet 1986 och fick anställning som docent.

I Sverige bytte Mauricio Rojas så småningom politisk åsikt och kom med tiden att positionera sig som liberalkonservativ. Han satt i riksdagen för Folkpartiet mellan 2002 och 2008 och profilerade sig under de åren som en förespråkare för en mer restriktiv invandrings- och integrationspolitik.

På grund av sina förslag blev Mauricio Rojas utsatt för en hätsk kampanj i svensk media och dödshotades samtidigt av vänsterextremister. Alliansen valde sedan att helt frysa ut honom från alla uppdrag. Detta på initiativ av dåvarande Centerledaren Maud Olofsson.

Rojas gav till slut upp och valde år 2008 att fly från Sverige av hänsyn till sin familj.

I en intervju med Svenska Dagbladet i samband med flytten berättade han att det blev ohållbart att tvingas ha livvakter med sig varje gång familjen skulle åka till affären och handla mat.

– SVT hade en programserie, som hette Faktum, där avsnitten avslutades med att en hund som hette Mauricio gick omkring och sade korkade saker med utländsk brytning, sade Rojas till SvD.

I en kontroversiell debattartikel från 2005 avvisade Mauricio Rojas, med hänvisning till en Brå-rapport som släpptes det året, idén om att det skulle vara "socioekonomiska faktorer" som fick invandrare att vara överrepresenterade i grova brott. Rapporten visade exempelvis att invandrare från fattiga länder i bortre Asien inte var mer benägna att begå brott än svenskar.

"Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort", konstaterade Rojas i sin debattartikel i Dagens Nyheter.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Gula västarna: Vi kommer aldrig sluta demonstrera

Macron hotar porta proteströrelsen från Champs-Élysées. "De kan vidta vilka säkerhetsåtgärder som helst, människor är bestämda."0 

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.