Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki om kriminaliteten: "Läget är jävligt allvarligt"

Publicerad 10 februari 2018 kl 17.31

Inrikes. För ett par år sedan sade kriminologen Jerzy Sarnecki att människor i Sverige känner sig allt tryggare och att våldet minskar. Nu låter det annorlunda i frågan om det dödliga våldet och alla skottlossningar runt om i landet: "Läget är jävligt allvarligt", säger han till Forskning & Framsteg.

Gilla artikeln på Facebook

2016 påstod en talesperson för Soldiers of Odins att våldsbrotten i Sverige ökar och att många människor känner sig otrygga.

Då kontrade Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, med att "den samlade forskningen visar att den bilden inte stämmer", som Sveriges Radio uttryckte det.

– När det gäller brottsligheten påstås många saker som inte stämmer. Men den samlade bilden som görs av forskare, Brottsförebyggande Rådet och oberoende institut visar på en viss minskning av våldet, och en viss ökning av tryggheten, sade Sarnecki till SR då.

Men nu är det annat ljud i skällan, åtminstone när det kommer till det dödliga våldet och skjutandet i Sverige.

I en intervju med Forskning & Framsteg säger nu Jerzy Sarnecki att han är helt tagen på sängen och inte hade kunnat ana vilken brutal våldsutveckling som skulle ske i Sverige.

Kriminologen är mycket bekymrad över situationen, och tror inte heller den kommer förbättras inom den närmaste framtiden.

– Detta har tagit oss och polisen med total överraskning. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu, säger Jerzy Saknecki till FOF.

Sarnecki, som av Sverigedemokraternas Mattias Karlsson har kallats för "Bagdad Bob" för att han länge ska ha förnekat allvaret med brottsutvecklingen i Sverige, är också bekymrad över att våldet börjar sprida sig utanför de så kallade utanförskapsområdena. Han jämför nu Sverige med gängkriminaliteten i Chicago på 1920-talet.

Någon som däremot inte är förvånad över våldet är Per-Olof Wikström, professor i kriminologi vid Cambridge university, som förutsåg och varnade för den här utvecklingen redan på 1990-talet. Då handlade det om samma stadsdelar som idag, säger han till Forskning & Framsteg.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

EU:s bolånevarning till Sverige: Äldre gynnas på ungas bekostnad

Hård kritik från EU-kommissionen.. Regeringen uppmanas införa marknadshyror, avskaffa avdragsrätten för bolån och utöka amorteringskravet som idag bara gäller nya bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Varför tillåts eliterna förstöra sina länder? Joakim Andersen om Nassim Taleb och begreppet "skin in the game".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Celltyper bakom schizofreni hittade. "Kan ha stor betydelse för utvecklingen av nya behandlingsmetoder."0 

Kultur

Affärsracet avbokar Özz Nujen. Komikern var inbokad som "hemlig gäst".0 

Hotar dra in statliga stödet till manliga filmskapare. Nästan bara män vill bli filmregissörer.0