Jubel i Rinkeby när muslimsk kvinna anklagar svenska dagisfröknar för rasism

Publicerad 20 maj 2017 kl 18.14

Inrikes. Under fredagen sände SVT Forum från Demokratiforum Järva i Rinkeby där man diskuterade krishantering vid dödligt våld och hur våldet i förorterna ska motverkas. När det var dags för publiken att ställa frågor reste sig en ung muslimsk afrikansk kvinna upp och anklagade "vita" svenska dagisfröknar för att vara rasister. Den muslimska kvinnan påpekade att hon mycket hellre stannar hemma med sina barn i två år än låter svenskar ta hand om dem. Andra i publiken svarade med applåder och jubelrop.

Gilla artikeln på Facebook

© Sharocker

Robert Hannah, Liberalerna.

Kvinnan gick först till angrepp mot Liberalernas Robert Hannah, som har assyrisk bakgrund och som deltog i paneldebatten i Rinkeby.

Den muslimska kvinnan var mycket kritisk till att stänga ned religiösa friskolor eftersom det är där hon vill placera sina barn. Svenska skolor är nämligen fyllda av rasism och islamofobi, menade hon.

– Hur vågar du sitta här i Rinkeby som om du bryr dig om folket här när du vill stänga ner religiösa friskolor, där jag och mina systrar vill placera våra barn, sade hon till Robert Hannah.

– Vi är födda här. Vi vet hur rasifierade svarta muslimer mår i vanliga vita skolor. Vi har gått igenom rasism. Vi har gått igenom islamofobi. Vår "safe zone" är religiösa friskolor som du vill stänga ner, fortsatte hon till publikens jubel.

– Du har brytt dig mer om att införa kebabpizzans dag och semmeldagen än vad du gjort om grabbarna i förorten. Du har sagt väldigt problematiskt saker om människor i socioekonomiskt utsatta områden. Du har jämfört dig själv som homosexuell men en hijabi går igenom allt förtryck på en gång. Det är skämmigt att du sitter här och tror att du representerar oss.

Sedan vände hon sig till en annan i panelen, som påpekat vikten av att placera sina barn i förskola. Det håller den muslimska kvinnan inte med om, eftersom svenska förskolor styrs av "vita" rasistiska dagisfröknar.

– Problemet är inte att föräldrar inte placerar sina barn i förskola. Det är moderlig kärlek att vara med sina barn de första 1-2 åren. Det är mycket bättre att vara hemma med sitt barn än att lägga det i en förskola med vita fröknar som kommer utsätta barnet för rasism och en massa andra saker, sade hon till publikens jubel och applåder.

När Robert Hannah väl fick svara påpekade han att man inte ska dela in människor i färger. Då buade flera i publiken åt hans svar.

– Jag tror inte man kan förbättra förorten om man börjar prata om vita människor hit och dit. Vi lever i ett Sverige och vi ska alla leva här tillsammans oavsett bakgrund, sade han innan han avbröts av publikens burop.

Klippet går att se här (tidsstämpel -48.30).


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om en ideologi som håller på att spåra ur i auktoritär globalism.0 

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0