Linda Gottfredson anklagar sina vänsterliberala kritiker för att förespråka en "egalitär fiktion".

Känd amerikansk forskare inte PK nog: Portas från konferens i Göteborg

Publicerad 22 oktober 2018 kl 18.38

Vetenskap. Den amerikanska professorn Linda Gottfredson avbokades från en pedagogikkonferens i Göteborg. Anledningen är att arrangörer fått klagomål på att Gottfredsons forskning visar att det finns avgörande IQ-skillnader mellan olika grupper och individer, rapporterar Academic Rights Watch.

Gilla artikeln på Facebook

Linda Gottfredson, som är professor i pedagogisk psykologi vid University of Delaware, hade bjudits in till konferensen "Need for Change" i oktober för att hålla en av plenarföreläsningarna.

När nyheten om Gottfredsons planerade medverkan kom fick arrangören IAEVG dock motta protestbrev från olika håll – och valde till slut att "avinvitera" den amerikanska professorn som föreläsare, skriver Academic Rights Watch.

De som protesterade hävdade bland annat att Linda Gottfredsons forskning bryter mot mot IAEVG:s avståndstagande mot "diskriminering".

Bakgrunden är att Gottfredson kunnat vetenskapligt visa att det finns betydande IQ-skillnader mellan olika grupper och individer. Hon försvarar också den så kallade Bell-kurvan, som går ut på att IQ i en befolkning är normalfördelad, samt tesen att IQ är en betydande faktor för att förutsäga framgång i livet på olika positioner i samhället. Sina kritiker har hon anklagat för att förespråka en "egalitär fiktion".

"Dessa slutsatser, som motiveras utifrån ett stort empiriskt material, inte minst från den amerikanska militären, går stick i stäv med vad den pedagogiska tradition som är förhärskande i Sverige och på många andra håll lär, där den centrala tanken är att det inte finns några betydande skillnader i intelligens mellan individer eller grupper", skriver Academic Watch.

Linda Gottfredson har reagerat starkt på beslutet att dra tillbaka den tidigare inbjudan. I ett mejl till organisatörerna beskriver hon avbokningen som en "skamlig, antivetenskaplig handling".

Behandlingen av Gottfredson, som knappt har uppmärksammats alls i Sverige, har lett till internationella protester. Bland annat har kändisforskaren Steven Pinker ställt sig på Gottfredsons sida. Hon får även stöd i en artikel i nättidningen Quillette.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.