Linda Gottfredson anklagar sina vänsterliberala kritiker för att förespråka en "egalitär fiktion".

Känd amerikansk forskare inte PK nog: Portas från konferens i Göteborg

Publicerad 22 oktober 2018 kl 18.38

Vetenskap. Den amerikanska professorn Linda Gottfredson avbokades från en pedagogikkonferens i Göteborg. Anledningen är att arrangörer fått klagomål på att Gottfredsons forskning visar att det finns avgörande IQ-skillnader mellan olika grupper och individer, rapporterar Academic Rights Watch.

Gilla artikeln på Facebook

Linda Gottfredson, som är professor i pedagogisk psykologi vid University of Delaware, hade bjudits in till konferensen "Need for Change" i oktober för att hålla en av plenarföreläsningarna.

När nyheten om Gottfredsons planerade medverkan kom fick arrangören IAEVG dock motta protestbrev från olika håll – och valde till slut att "avinvitera" den amerikanska professorn som föreläsare, skriver Academic Rights Watch.

De som protesterade hävdade bland annat att Linda Gottfredsons forskning bryter mot mot IAEVG:s avståndstagande mot "diskriminering".

Bakgrunden är att Gottfredson kunnat vetenskapligt visa att det finns betydande IQ-skillnader mellan olika grupper och individer. Hon försvarar också den så kallade Bell-kurvan, som går ut på att IQ i en befolkning är normalfördelad, samt tesen att IQ är en betydande faktor för att förutsäga framgång i livet på olika positioner i samhället. Sina kritiker har hon anklagat för att förespråka en "egalitär fiktion".

"Dessa slutsatser, som motiveras utifrån ett stort empiriskt material, inte minst från den amerikanska militären, går stick i stäv med vad den pedagogiska tradition som är förhärskande i Sverige och på många andra håll lär, där den centrala tanken är att det inte finns några betydande skillnader i intelligens mellan individer eller grupper", skriver Academic Watch.

Linda Gottfredson har reagerat starkt på beslutet att dra tillbaka den tidigare inbjudan. I ett mejl till organisatörerna beskriver hon avbokningen som en "skamlig, antivetenskaplig handling".

Behandlingen av Gottfredson, som knappt har uppmärksammats alls i Sverige, har lett till internationella protester. Bland annat har kändisforskaren Steven Pinker ställt sig på Gottfredsons sida. Hon får även stöd i en artikel i nättidningen Quillette.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Sveriges ambassadör kallades till polska UD. Ministern: "Det saknar motstycke att man vägrar lämna ut en stalinistisk brottsling."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.