Isabella Lövin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) var knappast eniga när de diskuterade Sverigebilden i torsdagens SVT Aktuellt.

Åkesson i SVT: "Stefan Löfven är som tjuren Ferdinand – han vill inte se verkligheten"

Publicerad 9 februari 2018 kl 10.04

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven är som tjuren Ferdinand som luktar på sin blomma och inte vill se vad som pågår i samhället runt omkring. Det sade Sverigedemokraternas partiledare i en debatt i SVT Aktuellt på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

I gårdagens SVT Aktuellt 21 möttes vice statsminister Isabella Lövin (MP) och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för att diskutera Sverigebilden.

Åkesson målade upp en rätt dyster bild av landet, och påpekade att Sverige har slutat vara ett föregångsland för den övriga världen.

– Vi ser skjutningar, handgranater och sprängdåd mot polisen. Bilden av Sverige som internationellt respekterat, den bilden har kraftigt försämrats och förändrats runtom i hela världen, sade SD-ledaren.

Men den uppfattningen motsade sig Isabella Lövin och hävdade att Sverige ännu rankas som ett av de främsta länderna i världen. Enligt henne är den bild som Jimmie Åkesson målar upp farlig, eftersom den ger människor en hopplös känsla av att det inte finns några lösningar.

– Är man ansvarig som vice statsminister då vill man inte prata om de här problemen, då vill man istället låtsas som att allting är frid och fröjd. Lyssnar man på Stefan Löfven eller Isabella Lövin, så är det lite som tjuren Ferdinand som sitter och luktar på sin blomma samtidigt som det är totalt kaos runt omkring. Det kommer bli svårt för er att möta väljarna om ni har en så verklighetsfrånvänd bild, sa Åkesson.

– Nej absolut inte, svarade Lövin på SD-ledarens påstående om att hon blundar för verkligheten. Till skillnad från Jimmie Åkesson vill jag prata om vilka saker vi kan göra för att komma åt problemen. I Göteborg har till exempel antalet dödsskjutningar minskat till hälften under det senaste året eftersom man jobbat på ett nytt sätt. Jag är helt medveten om och ser att det finns problem – speciellt i de utsatta förorterna.

Jimmie Åkesson kontrade då med att olika svenska regeringar har öst pengar på så kallade utsatta områden i decennier, utan att det gjort någon skillnad. Enligt Åkesson måste nu majoritetssamhället och polisen gå in och ta tillbaka de här områdena, som domineras av organiserad brottslighet, religiös extremism och parallella samhällen.

– Det är invandringen som har skapat de här områdena som är utsatta, avslutade Jimmie Åkesson debatten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

EU:s bolånevarning till Sverige: Äldre gynnas på ungas bekostnad

Hård kritik från EU-kommissionen.. Regeringen uppmanas införa marknadshyror, avskaffa avdragsrätten för bolån och utöka amorteringskravet som idag bara gäller nya bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Varför tillåts eliterna förstöra sina länder? Joakim Andersen om Nassim Taleb och begreppet "skin in the game".0 Plus

Mer från Inrikes

Sjuklövern i "chock" – 60 procent av elever i Kristianstad röstar SD

Eleverna på Österänggymnsiet applåderade åt resultatet.. Kommunstyrelsens ordförande: "Gick vårt budskap inte fram eller hur ska man tolka det här?"0 

100 elever i slagsmål på skola i Eskilstuna

Gigantiskt slågsmål på Stålforsskolan.. Polisen har uppmanat skolan att skicka hem alla elever.0 

Sidor

Vetenskap

Celltyper bakom schizofreni hittade. "Kan ha stor betydelse för utvecklingen av nya behandlingsmetoder."0 

Kultur

Affärsracet avbokar Özz Nujen. Komikern var inbokad som "hemlig gäst".0 

Hotar dra in statliga stödet till manliga filmskapare. Nästan bara män vill bli filmregissörer.0