Sverigedemokraterna

Åkesson: "Elefanten är en symbol för Jesus som trampar ondskans orm under sina fötter"

Publicerad 11 augusti 2018 kl 16.11

Inrikes. Under lördagen höll SD-ledaren Jimmie Åkesson sitt traditionsenliga tal under Sommarfestivalen i Sölvesborg.
– Vi är inte längre något litet parti man kan kasta omkring hur som helst! Vi är Sverigevänner, vi ska återupprätta folkhemmet!, dundrade han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var optimism, ironi och kritik mot regeringen som präglade Jimmie Åkessons årliga sommartal i Sölvesborg på lördagen.

– Sverigedemokraterna har funnits i trettio år. Det har varit trettio år av både med- och motgång, av såväl misstag som succé. Men nu står vi här på upploppet, inte bara som utmanare. Sverigevänner, vi leder! Vi leder – och vi håller på att vinna!, inledde SD-ledaren.

Han talade vidare om det hyckleri som råder inom de andra partierna, som bara för några månader sedan började prata om de frågor som SD lyft i flera år men blivit kallade rasister för.

– Plötsligt var alla för en restriktiv invandringspolitik. Plötsligt var alla emot det organiserade tiggeri, som inför förra valet inte ens fanns. Plötsligt ville alla ha fler poliser. Plötsligt såg alla krisen inom hälso- och sjukvården. Plötsligt såg alla många av de problem som vi så länge pekat på, och som vi fått löpa gatlopp för att vi haft mage att påtala. Någonstans mitt i allt detta kom jag till insikt om vilket hyckleri politiken faktiskt är. Den 9 september måste hycklarna röstas bort!, sade han.

SD-ledaren hyllade sedan alla de inom räddningstjänsten, även den polska, som jobbat med att släcka skogsbränderna i Sverige.

– Det har varit rörande att se all denna offervilja hos både yrkesmän och frivilliga, sade han och påpekade att den solidaritet som visat sig är ett bevis på att Sverige som nation lever.

Att använda bränderna som ett exempel på att jorden nu håller på att gå under är dock "den lägsta formen av populism", enligt Åkesson. Han kritiserade också MSB och dess chef Dan Eliasson.

– En vandrande katastrof som Dan Eliasson ska inte vara på någon position i någon myndighet överhuvudtaget!

Jimmie Åkesson kunde inte låta bli att beröra den pinsamma partiledardebatten under Pridefestivalen, där han inte fick vara med utan i stället mobbades genom att representeras av en plastelefant. I den debatten symboliserade elefanten någon som inte får vara med men som alla ändå pratar om hela tiden, menar Åkesson.

– Det här fick mig att fundera lite över just elefanten som symbol i olika kulturer. Jag googlade. Elefanten symboliserar ofta styrka, lojalitet, gott minne, tålamod, visdom och äktenskaplig lycka. Inom buddismen är elefanten helgad åt Buddha. Den vita elefanten är "Lagens juvel", och står för medlidandet, kärleken och godheten. Inom hinduismen är elefanten den heliga visdomens kraft, kungavärdighet, klokhet och intelligens och ett långt liv. Visdomsguden Ganesha har elefanthuvud. Världen bärs upp av elefanter. Inom grekisk-romersk kultur var den ett attribut till Merkurius som varande intelligensen. Inom den romerska konsten symboliserar elefanten långt liv, odödlighet och seger över döden. I Kina är den överhöghet, styrka, klokskap, skarpsinne och kraft. Inom kristendomen står elefanten för kyskhet och godhet. Elefanten är en symbol för Jesus som trampar ondskans orm under sina fötter, sade Jimmie Åkesson men påpekade officiellt att han själv inte vill göra en direkt jämförelse mellan sig och Jesus.

– Jag gör inga anspråk på att vara Jesus, men jag kan leva med att vara elefanten i rummet, tillade Jimmie Åkesson.

– Jag har fått lite sällskap här på scen. Det är sju får, fortsatte SD-ledaren och tog sedan upp sju leksaksfår på scenen. Vad den här högen symboliserar får ni själva lista ut. Jag ber om ursäkt. Egentligen är jag emot sånt här trams, men jag kunde inte låta bli.

Åkesson kastade sedan ut leksaksfåren till den massivt stora publiken i Sölvesborg, som garvade åt hans skämtsamma hämnd mot Pride.

Sverigedemokraternas partiledare kritiserade också Stefan Löfven, som han menade till och med är sämre statsminister än Fredrik Reinfeldt.

– Stefan Löfven behövde bara ett år på sig innan systemkollapsen stod för dörren, sade han.

– Färska siffror visar att invandringen bara i år kostar 36 miljarder kronor. 36 miljarder betyder 100 miljoner kronor – om dagen. Hundra miljoner kronor – varje dag.

Jimmie Åkesson menar att bara SD kan ändra på detta.

– Det finns ett enda parti som prioriterar svenska medborgares välfärd framför massinvandring. Ett enda parti som prioriterar funktionsnedsatta barn framför massinvandring. Ett enda parti som prioriterar fattiga äldre framför massinvandring. Ett enda parti som prioriterar bostäder till svenska medborgare framför massinvandring. Ett enda parti som på allvar menar att grovt kriminella utlänningar alltid ska utvisas. Ett enda parti som menar att återvandring av icke skyddsbehövande är viktigare än fortsatt massinvandring. Ett enda parti, Sverigevänner, som ser till Sveriges och svenska medborgares behov framför massinvandring från världens alla hörn.

Han vände sig sedan till Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, och bad honom ta ansvar för sitt parti och stoppa ungdomsförbundet Ung Vänster, som sagt att man ska förstöra Sverigedemokraternas möten.

– Jag tror du menar väl, trots att du nästan alltid har fel. Men håll ordning på ditt folk. Jag ber dig att göra en tydlig markering mot de antidemokratiska krafter som finns i och kring ditt parti.

Jimmie Åkesson var inte heller rädd att ta ut en seger i valet redan nu.

– Vi tänker vinna valet. Vi tänker bli störst! Vill de andra partierna ha inflytande får de antingen komma till oss, eller så får de bilda en ny maktkartell som de gjorde efter förra valet och vara beredda på konsekvenserna av det. Vi är inte längre något litet parti man kan kasta omkring hur som helst! Vi är inte längre bara utmanare. Vi tänker inte be om ursäkt. Vi tänker inte gå till vare sig Löfven eller Kristersson med mössan i hand. Vi är Sverigevänner, vi ska återupprätta folkhemmet!


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Inrikes

Polisens varning: Svenskar som firar påsk riskerar inbrott

Kriminella kartlägger dig på sociala medier.. "Det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen."0 

Dan Park ska ha misshandlats i Malmö: "Glasögonen klarade sig i alla fall"

Har publicerat blodig bild på sig själv.. "Den rätta värdegrunden är mycket viktigt i Malmö har jag förstått."0 

104 ex-politiker lever på bidrag – kan få 47.000 kronor i månaden

Kan ta ut miljontals kronor fram till 65 år, enligt DN.. "De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva."0 

Knivbeväpnad man sågs i Malmö – har skjutits av polisen

Mannen satt på en bänk med en kniv i handen.. "Vid kontroll av mannen uppstår en situation som ger upphov till att polis avfyrar sitt tjänstevapen."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus