Det nya avtalet är i huvudsak fokuserat på den här formen av internationell bidragspolitik och mindre på på utsläppsminskningar. Det är en stor seger för u-länder i tredje världen, och Aftonbladet rapporterar nu om applåder och "stamp i golvet" när klimatavtalet offentliggjordes i Paris idag.
Faktiskt har det svenska förslaget till text om utsläppsminskningar luckrats upp – kanske eftersom den bygger på den allt mer kontroversiella teorin om att koldioxid orsakar så kallad global uppvärmning.
Ändå slår avtalet fast att ökningen av världens medeltemperatur "ska hållas med god marginal under två grader och helst begränsas till 1,5 grader", vilket antyder att politikerna tror sig kunna bestämma hur varmt vi ska ha det på jorden.
Trots att den svenska regeringens klimatmyndighet SMHI numera erkänner att solaktiviteten är den drivande faktorn bakom många förändringar i klimatet valde den svenska delegationen med Åsa Romson (MP) i spetsen att skriva under avtalet idag.
− Sverige ska fortsätta visa ledarskap genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Vi ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra, säger Åsa Romson i en kommentar.
Tanken var att läder i tredje världen ska kunna kräva den industrialiserade världen på skadestånd så fort ett u-land drabbas av en naturkatastrof eller dålig skörd till följd av sämre väder. Men riktigt så långt ville man inte gå i den färdiga klimattexten. Istället ska länderna i tredje världen få bidrag mot att de lovar att satsa på så kallad "klimatanpassning".
− Förhandlingarna om skador och förluster var svåra. Efter långa samtal lyckades vi hitta en lösning där länderna nu enats om att öka åtgärder och stöd för att hjälpa utsatta länder att möta de allra allvarligaste effekterna av klimatförändringarna. Att denna fråga är en del av avtalet är en stor framgång, säger Åsa Romson.