Gränskontrollerna

Kraftig ökning av asylsökare efter slopade ID-kontroller

Publicerad 8 maj 2017 kl 12.02

Inrikes. Antalet asylsökare har ökat kraftigt sedan regeringen avskaffade ID-kontrollerna för resande från Danmark förra veckan, rapporterar Sveriges Radio. Antalet väntas öka ännu mer efter hand som budskapet om de slopade kontrollerna sprids över världen. – Detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd.

Gilla artikeln på Facebook

Natten mellan onsdag-torsdag förra veckan avskaffades ID-kontrollerna för personer som reser med tåg, buss och färja från Danmark till Sverige.

Det har lett till att antalet migranter och asylsökare vid gränserna "ökat kraftigt", skriver SR.

Ökningen gäller både antalet personer som avvisas vid gränsen, och de som söker asyl vid gränskontrollerna.

Tidigare i år har mellan 40 och 100 personer avvisats i veckan, men bara i helgen avvisades 88 personer.

Antalet personer som sökt asyl vid gränskontrollerna i Skåne har tidigare under året legat på fem i veckan, men sen i torsdags har 24 personer släppts in för att söka asyl.

Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd, tror att antalet asylsökare kommer öka ännu mer efter hand som kännedom om de slopade ID-kontrollerna sprids över världen.

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till Sveriges Radio.

ID-kontrollerna infördes i januari 2016 för att minska antalet asylsökare och få kontroll på asylkaoset. Kontrollerna har förlängts flera gånger, men förra veckan kom det överraskande beskedet att kontrollerna skulle avskaffas eftersom de enligt regeringen inte längre behövs. "Är detta sant är det ett stort misstag. Alldeles för tidigt att ta bort id-kontrollerna", skrev Moderaternas talesperson för integrationsfrågor Elisabeth Svantesson på Twitter efter beslutet.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus