Krisläge i 69 kommuner efter asylinvandringen – nu måste skatten höjas

Publicerad 13 maj 2019 kl 10.08

Inrikes. 69 av Sveriges kommuner går nu med underskott och väntas höja skatten för att finansiera invandringen.

Gilla artikeln på Facebook

Invandringen skulle rädda pensionerna och landsbygden, hette det tidigare från flera håll. Vi skulle bli "rikast i Europa" och få en "superekonomi" sade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Så blev det inte. Nu krisar i stället 69 kommuner. Befolkningsökningen kostar i form av skola och vård. Nyanlända invandrare går på bidrag och statens ersättningar för invandrarna upphör.

Kommunerna tvingas nu "bära kostnaden för nyanlända", som Expressen uttrycker det. Även SVT medger, något undanskymt, att "många nyanlända har ännu inget jobb", när man förklarar krisen i kommunerna. I SVT:s huvudartikel står ingenting om invandringen, utan man skyller på sjunkande konjunktur och åldrande befolkning.

Alla dessa kommuner gick med underskott under 2018, vilket innebär att de inte får ihop sin ekonomi. Även var tredje region gick med underskott, och sexton av regionerna uppvisade försämrade resultat.

Kommuner vittnar själva om skenande försörjningsstöd på grund av invandringen.

Dessutom kommer kostnaderna öka ännu. Redan 2022 väntas kommuner behöva 38 miljarder mer än idag, enligt SVT. De ökade statsbidragen på 5 miljarder som regeringen lovat räcker inte långt. Det kommer ändå fattas 20 miljarder.

Åtgärden blir nu besparingar och höjda skatter redan nästa år.

– Med det här resultatet räknar vi med att skatten kommer att behöva höjas med 13 öre sammantaget, och i stort sett alla regioner och kommuner jobbar med besparingar och effektiviseringar, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till SVT.

Det handlar om den värsta situationen på många år. Bara i Flen, som Expressen kallar för ett Sverige i miniatyr, dras socialförvaltningen med ett underskott på 55 miljoner. För att spara pengar testar man att använda kameror i stället för verkliga hemtjänstbesök. Sedan ska man sätta in robotar för att duscha och mata de äldre.

– Det här är bara början, säger Wallenskog till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0