Upploppen i Västsverige

Kritik från media när domstolen mörkar bilbrännares identitet

Publicerad 19 augusti 2018 kl 17.03

Lag & Rätt. Göteborgs tingsrätts beslut att hemligstämpla identiteter på misstänkta för bilbränderna i Göteborg väcker kritik. Beslutet har bland annat överklagats av Expressens västsvenska edition GT, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

I vanliga fall blir misstänkta personers identiteter offentliga i samband med att de begärs häktade.

Men när en av de personer som är anhållna för bilbrandsterrorn i Göteborg begärdes häktad i torsdags valde Göteborgs tingsrätt att sekretessbelägga mannens identitet.

Detta trots att politiker och medieprofiler har spridit konspirationsteorier om att det var högerextremister eller ryssar som låg bakom bränderna.

Enligt Samhällsnytt har domstolens beslut överklagats av bland annat GT, som är Expressens edition i Västsverige.

Enligt GT tingsrätten inte redovisat några konkreta skäl för åtgärden och det verkar enligt tidningen "uppenbart att detta mål inte sticker ut mot andra mål där tingsrätten väljer att lämna ut häktningsframställningar i sin helhet på annat sätt än att det är uppmärksammat".

"En allmän känsla, eller allmänt resonemang om att det skulle kunna verka olustigt för en anhörig eller den misstänkte själv att ett namn på häktningsframställan blir offentligt räcker inte", skriver GT:s journalister.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0