SVT:s korrespondent i Washington, Carina Bergfeldt.

Kritikstorm mot SVT:s USA-journalist – skrev att Sverige har "gratis" sjukvård

Publicerad 17 april 2018 kl 15.01

Inrikes. SVT:s korrespondent i Washington, Carina Bergfeldt, får nu hård kritik i sociala medier sedan hon på Twitter skrivit att vissa länder, till skillnad från USA, har "gratis" sjukvård.

Gilla artikeln på Facebook

"Första av sex räkningar. 170.000 kr. Tillkommer en för MRI, en för 4h på akuten, en för läkare som skickade mig till röntgen, en för möte med neurokirurg och en för att anlita honom för operation. Det finns länder där sjukvård är gratis och det finns länder där det inte är det."

Så twittrade SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt på tisdagsmorgonen svensk tid. Men kritikstormen lät inte vänta på sig. För sjukvården är knappast gratis, utan finansieras ändå av befolkningen genom skattemedel.

"Valrörelsen är igång och SVT anstränger sig verkligen för att glömma bort villkoren för SVT", skriver Rebecca Weidmo Uvell på Twitter.

"En annan skillnad som du 'glömde' är att man i alla länder får behålla mer av det man själv tjänar, än vad man får här!", skriver signaturen Leif som svar till SVT-journalisten.

"Sverige bör omedelbart ta efter länder där sjukvården är gratis. Skulle spara enorma summor för skattebetalarna", skriver Fredrik Johansson.

"Fantastiskt! SVT har en korrespondent som tror att 'det finns länder där sjukvård är gratis' (alternativt sprider fake news helt medvetet). På samma sätt som svensk public service är på väg att bli 'gratis'", skriver Micke Larsson.

Det finns dock vissa grupper i det svenska samhället som verkligen kan njuta av gratis vård, menar signaturen Roger:

"Det finns de som har gratis vård, exempelvis de som betalar 50kr för tandvård av pengar de fått av andra skattebetalare samma gäller övrig vård som erhålls av alla som lever på etableringsersättning plus andra bidrag. Där är det gratis på riktigt. För övriga kostar det pengar."

Carina Bergfeldt har senare skrivit ett nytt inlägg om att hon egentligen menar skattefinansierad vård.

Fler reaktioner på Twitter:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus