"Kvinnor: Akta er för utländska män"

Publicerad 28 juli 2012 kl 21.27

Utrikes.Kvinnor bör iaktta extrem försiktighet i umgänget med manliga utomeuropeiska invandrare – för att slippa bli våldtagna. Det rådet kommer från Danmarks ledande expert på övergrepp mot kvinnor.

Gilla artikeln på Facebook

Det är efter avslöjandet om att en majoritet av Danmarks dömda våldtäktsmän är utlänningar som Karin Helweg-Larsen, forskare i rättsmedicin vid Statens Institut for Folkesundhed nu tar bladet från munnen.

– Självklart är en tjej aldrig medskyldig till en våldtäkt. Men å andra sidan bör man som tjej vara uppmärksam på vilka signaler man ger – och folk från andra kulturer kan tolka signaler annorlunda än danska män. En tjej må mycket väl kunna låna soffan hos en dansk manlig vän och sova tryggt, samtidigt som en man från ett annat land skulle ta det som en inbjudan till sex. Här måste danska tjejer lära sig att klart och tydligt säga nej, säger Karin Helweg-Larsen, som är veteran inom Enhedslisten, Danmarks motsvarighet till Vänsterpartiet, till BT.

Samtidigt som våldtäkterna alltmer kommit att beskrivas som ett stort samhällsproblem i såväl Norge som Danmark råder fortfarande relativ tystnad bland svenska politiker och journalister. Trots detta visar statistik att våldtäkterna är ett betydligt större problem i Sverige än i grannländerna.

I Danmark anmäldes exempelvis totalt 392 våldtäkter under 2011 medan motsvarande svenska siffra enligt BRÅ var 6 509 anmälda våldtäkter.

I Norge har samtidigt politikerna utarbetat en 35-punktsplan för att stävja våldtäktsepidemin. En av åtgärdspunkterna är att nyanlända invandrare från Mellanöstern och Afrika ska få genomgå kurser för att lära sig att det inte är okej att våldta vita kvinnor.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dansk ägarfamilj straffar Klippan för SD-succén: Flyttar planerad anläggning från kommunen

Politiskt korrekt golvjätte "gör en Brandos".. Flyttar forskning och utveckling från kommunen för att hämnas på invånarna efter valresultatet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Osjälviska tjänar mer och får fler barn. Själviska personer lyckas inte bättre ekonomisk, enligt ny studie.0 

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0