Löfvens nya lag: Ge utvisade kriminella uppehållstillstånd och bidrag istället

Publicerad 5 januari 2019 kl 09.10

Inrikes. I många fall kan dömda våldtäktsmän, rånare och andra kriminella invandrare "vägra" låta sig utvisas, eftersom deras hemländer bara tar emot dem om de återvänder frivilligt. Idag kan de inte få permanent uppehållstillstånd genom att själva vägra utvisning – men det vill regeringen ändra på.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen måste exempelvis en utvisningsdömd pedofil eller våldtäktsman som vill få permanent uppehållstillstånd visa att han själv medverkat till att kunna utvisas, men att det ändå inte gick. Först då kan uppehållstillstånd komma ifråga.

Eftersom utlänningar som själva medverkar till sin utvisning i praktiken alltid kan utvisas innebär lagen i praktiken att den som trilskas, exempelvis genom att vägra söka pass vid sitt lands ambassad, aldrig kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Regeringens utredare Anna Lundberg säger till Expressen att det inte finns ett enda fall där domstolen bedömt att den utvisningsdömde har medverkat till att utvisas, men att utvisningen ändå inte har kunnat verkställas. Men istället för att exempelvis straffsanktionera beteendet vill regeringen nu att man bidragsbelönar det.

Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talesperson för migration, inkludering och antirasism, säger till Expressen att det är en "väldigt väldigt bra utredning" bland annat eftersom utvisningsdömda idag inte har rätt till någon bidragsnivå "värd namnet".

– Och vad tror du att människor gör då? frågar sig vänsterpartisten retoriskt.

Utredningen har inte utrett om man borde ta personerna i förvar istället, vilket tidigare har använts som påtryckning för att få dem att gå med på att utvisas. Istället har bara frågan om att ge dem permanent uppehållstillstånd föreslagits, men det framgår av utredningen att Migrationsverket även idag hotar utvisningsdömda med att de kan tas i förvar om de inte lämnar Sverige frivilligt. I praktiken sker det dock inte.

Expressen har i ett gripande reportage berättat om två kriminella araber från Libanon dömts till utvisning men som inte kan utvisas eftersom landet bara tar emot personer från Sverige om de går med på att utvisas. Polisen har eskorterat en av araberna till Libanons ambassad i Stockholm för att få honom att skriva under medgivandet, men det vägrade araben, och därmed har han enligt praxis inte rätt till uppehållstillstånd i Sverige förrän regeringens nya lag går igenom.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus