Lövin viftar undan kritiken – går vidare med höjda klimatskatter på 15 miljarder

Publicerad 22 februari 2019 kl 10.08

Inrikes. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) köper inte påståendet att Sverige kan få en egen Gula västarna-rörelse om regeringen går vidare med kraftiga miljöskattehöjningar.

Gilla artikeln på Facebook

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar nu för att regeringens planerade skattesänkningar för de allra rikaste samt höjda miljöskatter för vanligt folk kan leda till att Gula västarna blir stora även i Sverige.

Det var så proteströrelsen skapades i Frankrike.

Men detta verkar inte miljöminister Isabella Lövin (MP) köpa.

Till SVT:s Mats Knutson säger ministern tvärtom att hon är "väldigt förvånad" över att LO varnar för miljöskatter.

– Det som skapar klyftorna i samhället är ju fördelningspolitiken, att sänka skatterna för de allra rikaste, fortsätter hon. Jag kan tänka mig att det kan tas illa vid om man sänker skatterna för de allra rikaste och sen inte ser till helheten och välfärden.

Detta säger hon trots att det är just sänkta skatter för de rikaste som hennes egen regering nu kommer genomföra, genom att ta bort värnskatten samtidigt som man höjer miljöskatterna. Detta påminner Mats Knutson henne om, men då skyller Isabella Lövin ifrån sig.

– Det här är ju inte vår prioritering, att ta bort värnskatten. Det var andra partier som drev det i Januariavtalet, säger ministern och påpekar att man senare kommer göra en större skattereform.

Isabella Lövin menar också att "vi" inte kommer klara den så kallade klimatomställningen om inte hela samhället medverkar. Hon hävdar rentav att hennes politik är "en möjlighet, inte minst för landsbygden".


Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus