Lövin viftar undan kritiken – går vidare med höjda klimatskatter på 15 miljarder

Publicerad 22 februari 2019 kl 10.08

Inrikes. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) köper inte påståendet att Sverige kan få en egen Gula västarna-rörelse om regeringen går vidare med kraftiga miljöskattehöjningar.

Gilla artikeln på Facebook

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar nu för att regeringens planerade skattesänkningar för de allra rikaste samt höjda miljöskatter för vanligt folk kan leda till att Gula västarna blir stora även i Sverige.

Det var så proteströrelsen skapades i Frankrike.

Men detta verkar inte miljöminister Isabella Lövin (MP) köpa.

Till SVT:s Mats Knutson säger ministern tvärtom att hon är "väldigt förvånad" över att LO varnar för miljöskatter.

– Det som skapar klyftorna i samhället är ju fördelningspolitiken, att sänka skatterna för de allra rikaste, fortsätter hon. Jag kan tänka mig att det kan tas illa vid om man sänker skatterna för de allra rikaste och sen inte ser till helheten och välfärden.

Detta säger hon trots att det är just sänkta skatter för de rikaste som hennes egen regering nu kommer genomföra, genom att ta bort värnskatten samtidigt som man höjer miljöskatterna. Detta påminner Mats Knutson henne om, men då skyller Isabella Lövin ifrån sig.

– Det här är ju inte vår prioritering, att ta bort värnskatten. Det var andra partier som drev det i Januariavtalet, säger ministern och påpekar att man senare kommer göra en större skattereform.

Isabella Lövin menar också att "vi" inte kommer klara den så kallade klimatomställningen om inte hela samhället medverkar. Hon hävdar rentav att hennes politik är "en möjlighet, inte minst för landsbygden".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus