SVT är väldigt vänster, menar Joakim Lamotte.

Lamotte: SVT lika vänster som en "kongress hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet"

Publicerad 10 juli 2018 kl 12.21

Media. Är Sveriges Television vänster? Ja, ungefär lika vänster som Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det menar journalisten Joakim Lamotte. Han kritiserar också vänsterpolitiska översittarfasoner inom public service, samt försöken att dölja sanningen om invandringens konsekvenser.

Gilla artikeln på Facebook

Under Almedalsveckan påstod Aftonbladets Anders Lindberg att public service inte är vänster.

Detta möttes av högljudda skratt från publiken.

Ytterligare en som inte alls delar Lindbergs uppfattning är journalisten Joakim Lamotte, som jobbat inom public service i 15 år.

Han menar att de statliga kanalerna är extremt vänster.

Det var ofta "svårt att veta om man satt på en kongress hos miljöpartiet och vänsterpartiet eller deltog i ett redaktionsmöte på SVT", skriver Lamotte på sin Facebook idag.

"Ett av mina första jobb på Utbildningsradion var på ett program som enbart bevakade skolfrågor. Producenten för projektet var aktiv inom det nystartade partiet Feministiskt initiativ och förklarade på första redaktionsmötet att vi absolut inte fick göra reportage där friskolor i något avseende kunde uppfattas som positivt. Skulle det göras inslag om friskolor skulle vinkeln alltid vara till nackdel för detta system. Annars fick det vara", fortsätter han.

Vidare berättar han bland annat att han på Sveriges Radio fick berättat för sig att den som "vill vara en del av gemenskapen" röstar rött.

Inom Uppdrag granskning sades det att man inte skulle göra reportage som kunde gynna Sverigedemokraterna. Under utvärderingen av ett inslag om imamers kvinnosyn, menade därför en "överlägsen reporter" på redaktionen att inslaget aldrig borde ha gjorts.

Joakim Lamotte hävdar också att public service varit "otroligt sparsamt" med att rapportera om gruppvåldtäkter, och att gärningsmännens etniska bakgrund gömts undan.

Enligt Lamotte har SVT medvetet "plockat bort" detaljer om hudfärg, även om polisen gått ut med ett sådant signalement.

Lamotte menar också att det finns en "stor oro" bland personalen i public service att uppfattas som negativ till invandring. Grupptrycket är påtagligt, skriver han, och medarbetare lider risk att frysas ut om de yppar fel åsikter bland sina kollegor. Detta har också lett till att en objektiv journalistik om invandringen uteblivet, menar han.

När Joakim Lamotte idag gör reportage om "rasism" så hyllas dessa snabbt av de gamla medarbetarna inom public service, men skriver han om våldtäkter med utländska gärningsmän, blir det tyst. Detta betyder, hävdar han, att det för en del journalister är viktigare att ha bra stämning på arbetsplatsen än att ta ställning mot sexbrott.

"Min sammantagna bild efter 15 år inom public service är att överrepresentationen av vänsteråsikter är markant och beröringsskräcken påtaglig", skriver Joakim Lamotte.

Han påpekar dock även att har det skett en viss förändring i public service när det gäller att dölja sanningen. Detta på grund av växande alternativmedia, där lögnerna numera direkt avslöjas.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

IQ-raset berövar västvärlden dess historiska trumfkort. Joakim Andersen om genitorkan och vad den innebär.0 Plus

Vetenskap

Särskilda celler gör vissa modigare. Forskarnas upptäckt kan förklara skillnaden i riskbeteende.0 

Få samhällsvetenskapliga studier seriösa. Forskare upprepade studier från de mest prestigefyllda tidskrifterna.0 Plus

Kultur

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0 

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus