Ulf Lundell.

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris"

Publicerad 15 juli 2018 kl 11.14

Kulturnyheter. Alexandra Pascalidou tog i början av maj initiativ till att dela ut ett eget alternativt Nobelpris i litteratur. Flera politiskt korrekta kändisar har visat intresse för att delta och bidra, men av Ulf Lundell – en av de nominerade till priset – får Pascalidou kalla handen.
"Är det feminism så är det gymnasialt", skriver Lundell i en kommentar till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med Svenska Akademien debacle tog Alexandra Pascalidou initiativ till ett alternativt Nobelpris med större folklig prägel. Innan hennes egenkomponerade akademi väljer vinnaren ska folket få rösta.

Författaren och artisten Ulf Lundell, som själv är en av de nominerade, är däremot kyligt inställd till det nya priset.

"Jag tror inte någon författare med självbevarelsedrift kommer att ta emot det där priset, ingen kommer att vilja bli shanghajad som bricka i ett grumligt och överilat spel. Är det feminism så är det gymnasialt. Det hela känns populistiskt, nästan trumpistiskt.", skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Bianca Kronlööf, en av de 117 kulturprofilerna i "Den Nya Akademien", tror att Lundell missuppfattat priset. I en kommentar till Aftonbladet säger hon att de allra flesta varit positiva och att priset inte alls måste gå till någon med en feministisk agenda. Den Nya Akademiens kriterier är endast att man ska ha släppt minst tre böcker, varav en de senaste tre åren, samt att man är vid liv.


Nyheter från förstasidan

Här hånflinar Walid efter att ha mosat ansiktet på Ingrid, 74: "Hon är rasist"

Gick till attack i tvättstugan. Nu kommer grovt kriminelle afghanen undan med några veckors fängelse – efter rasistanklagelsen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0