M anmäler Hanif Bali till Säpo efter "falsk nyhet" i DN

Publicerad 16 mars 2018 kl 20.39

Inrikes. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) kan ha spridit information på Twitter som han har fått från rysk signalspaning mot svenska UD, hävdar vänster­tidningen Dagens Nyheter ikväll. Men Chang Frick, som anklagas för att ha försett Bali med uppgifterna, dementerar nyheten helt.
– Jag vet exakt hur vi fick tag i uppgifterna och de har inget med Ryssland att göra. Det kan jag sätta mitt liv på, säger Frick till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Mejl som visar hur UD samarbetar med den svenske journalisten och konspirations­teoretikern Patrik Oksanen begärdes ut av Nyheter Idag – och släpptes sedan på Twitter av riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Enligt DN kan utländskt spionage ligga bakom att samarbetet uppdagades och Moderaterna anmäler nu sin egen riksdagsledamot till Säpo.

Mejlväxlingen mellan UD och Oksanen begärdes ut av Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson som nyligen var kollega med Oksanen på Mittmedia.

Mejlväxlingen begärdes ut redan dagen efter att den skett, enligt DN. Medan redan här blev det fel uppger Nyheter Idags huvudman Chang Frick, som enligt DN ska ha spridit uppgifterna till Hanif Bali.

– Det gick nio dagar från Oksanens mejl till vår begäran om att få ta del av mejltrafiken, säger Frick till Fria Tider.

Istället för att utgå från att en tidigare kollega inom Mittmedia eller personal på UD kan ha tipsat Nyheter Idag om samarbetet antar myndigheten att rysk signalspaning låg bakom att Zackrisson begärde ut mejlen, enligt DN. I en kraftigt vinklad artikel på fredagen antyder vänstertidningen att Hanif Bali har spridit information som han har fått från ryskt spionage mot svenska myndigheter.

Men Chang Frick dementerar helt DN:s antaganden.

– Jag vet exakt hur vi fick tag i uppgifterna och de har inget med Ryssland att göra. Det kan jag sätta mitt liv på, säger Frick till Fria Tider.

Hur gick det till då?

– Ja antingen så kan ju någon tidigare kollega (till Pelle Zackrisson, FT:s anm.) ha tipsat oss, eller så tipsade någon inom UD, eller så drog Pelle iväg mejlet som en ren chansning och hade lite tur. Eller så var det ju rysk signalspaning helt enkelt.

Men du kan alltså dementera att det här överhuvudtaget kan ha med Ryssland att göra?

– Ja.

Så DN har återigen publicerat en så kallad falsk nyhet?

– Falsk nyhet är ett för svagt ord. Det är inte en siffra rätt i den där artikeln, säger Chang Frick,

Agendasättande journalistik
Dagens Nyheters artikel om Hanif Bali är skriven av journalisterna Mattias Carlsson och Josefin Sköld, som tidigare har författat ett flertal omstridda nyheter om politiska meningsmotståndare.

I en stort uppslagen artikel om alternativa mediers ekonomi hävdade journalist­duon att Fria Tiders grundare Widar Nord "inte har betalat en krona" i bolagsskatt och heller inte betalat någon moms i vare sig Estland eller Sverige under 2016.

Först i en undanskymd rättelse, publicerad bakom betalvägg och maskerad som ett "förtydligande" av de felaktiga uppgifterna, erkände DN att Fria Tider hade betalat över en halv miljon i moms det aktuella året och att frånvaron av inbetald bolagsskatt hade en naturlig förklaring – nämligen att Estland inte har någon bolagsskatt.

Men trots den kontroversiella avsändaren har Moderaterna helt valt att utgå från att uppgifterna stämmer. Man utreder nu Balis agerande och har även anmält sin egen riksdagsledamot till Säpo.

– Oavsett vad utredningen ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, säger gruppledaren Tobas Billström till DN.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dansk ägarfamilj straffar Klippan för SD-succén: Flyttar planerad anläggning från kommunen

Politiskt korrekt golvjätte "gör en Brandos".. Flyttar forskning och utveckling från kommunen för att hämnas på invånarna efter valresultatet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.