Feministiskt initiativ är ett av många politiska partier som sprider bilden av att kvinnor skulle missgynnas på bekostnad av män i Sverige och andra västländer.

Män diskrimineras mer än kvinnor

Publicerad 6 januari 2019 kl 20.46

Inrikes. I den större delen av den utvecklade världen är män i allmänhet mer missgynnade än kvinnor – inte minst i Sverige. Det visar en stor undersökning som krossar många utbredda feministiska myter, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna bakom studien, som publiceras i ansedda PLOS, konstaterar att de metoder som idag används för att mäta jämställdhet är vinklade för att lyfta fram problem som kvinnor ställs inför.

Det nya, enklare index som de amerikanska och brittiska forskarna har tagit fram ger en helt annan bild av mäns situation än den gängse. Indexet fokuserar på utbildningsmöjligheter, hälsa och livskvalitet.

Resultaten visar att männen är mer missgynnade än kvinnor i 91 av de undersökta länderna, medan kvinnor är mer missgynnade än män i 43 länder. Män har det sämre än kvinnor i såväl USA som i Sverige och de flesta andra europeiska länderna.

När det gäller Sverige konstaterar forskarna bland annat att männen har tydligt sämre hälsa – men att den svenska staten trots det "spenderar avsevärt mer på kvinnors hälsa än mäns hälsa, även när man tar hänsyn till reproduktiv hälsa".

– Ingen befintlig metod för att mäta jämställdhet tar helt i beaktande de svårigheter som en oproportionerligt stor andel män upplever i många länder. Inte heller beaktar de till fullo i vilken utsträckning ett specifikt land främjar välbefinnandet för alla sina medborgare, säger en av forskarna, Gijsbert Stoet, enligt RT.

Mäter man istället jämställdhet på ett sätt som inte gynnar det ena könet så får man "en annan bild än den som vanligtvis presenteras i media", fortsätter Stoet.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus