M och KD lyckades: Fidesz stängs av

Publicerad 20 mars 2019 kl 18.54

Utrikes. Det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från partigruppen EPP i Europaparlamentet efter påtryckningar från svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. Det meddelar EPP:s ordförande Joseph Daul på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i samband med ett möte i Bryssel idag som EPP fattade beslut om avstängningen av Fidesz.

Beslutet innebär att det ungerska högerpartiet inte tillåts att delta på partigruppens möten. Partiet blir dessutom av med sin rösträtt och möjligheten att nominera kandidater till olika poster.

Svenska Moderaterna och Kristdemokraterna har varit pådrivande för att få igenom beslutet. De har bland annat hänvisat till att Ungerns regering i sin marknadsföring har använt sig av elaka bilder på vänstermiljardären George Soros och den vänsterliberale EU-toppen Jean-Claude Juncker.

En av dem som var snabb med att hylla dagens besked var Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat inför valet till Europaparlamentet. Hon var själv på plats under mötet för att driva på för en avstängning.

"Fidesz avstängda från @epp. Hela partiet enades om en väg framåt där Orban måste uppvisa omfattande förändring för att återfå sitt fulla medlemskap. Röstsiffrorna var 190 - 3. Stark enad markering", skriver Skyttedal på Twitter.

– Det känns väldigt bra att Moderaterna i Sverige och våra nordiska och baltiska partivänner fick så stort stöd i Bryssel i dag, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0