Lage Hortlund i Piteå är starkt kritisk till Fredrik Reinfeldts fria invandringspolitik. Nu lämnar han partiet för SD.

M-politiker går över till SD: "Moderaterna är för fri invandring"

Publicerad 4 januari 2018 kl 15.55

Inrikes. Den framträdande moderate kommunpolitikern Lage Hortlund i Piteå går nu över till Sverigedemokraterna. Orsaken är att Hortlund inte känner igen sitt gamla parti, som enligt honom har börjat företräda fri invandring till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Lage Hortlund, 73, som nu lämnar Moderaterna för att i stället bli medlem i och politiker för Sverigedemokraterna.

Hortlund är före detta gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi. Han har suttit i kommunfullmäktige samt i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i Piteå kommun.

Enligt Moderaternas hemsida har han ett "aldrig sinande intresse för den ekonomiska och politiska debatten. SVT beskriver honom som "en av Moderaternas mest profilerade politiker i Piteå".

Förklaringen till att Hortlund nu lämnar Moderaterna är att han inte längre kan företräda en politik som innebär fri invandring. Han menar att den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt gick långt över gränsen och i grunden förändrade Moderaterna på ett negativt sätt.

– Moderaterna har sedan migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet 2011 i praktiken varit för fri invandring på skattebetalarnas bekostnad på ett sätt som jag inte känner att jag kan stå bakom, säger Lage Hortlund i ett pressmeddelande.

I stället för att fortsätta försöka vända utvecklingen vill han nu vara med och påverka ett parti som han menar redan går i rätt riktning.

Lage Hortlund kommer nu kandidera för Sverigedemokraterna i kommunvalet 2018. Och Robert Håkansson, som är gruppledare för SD i Piteå, välkomnar sin nye medlem.

Den så kallade migrationsuppgörelsen från mars 2011 var en överenskommelse som träffades mellan Alliansregeringen Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiet. Efter valet 2010 kunde Alliansen inte längre bilda egen majoritet eftersom Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. Men i stället för att samarbeta med SD, valde Reinfeldt att ingå en pakt med vänsterextrema MP, som bland annat innebar att illegala invandrare fick rätt till akut vård, och deras barn till vård och skola. Formuleringen "synnerligen ömmande omständigheter" ändrades också till "särskilt ömmande omständigheter" för att det skulle bli lättare för så kallade "barn" att få uppehållstillstånd.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0