Nya Sverigebilden

Mätning: Sverige på väg åt fel håll

Publicerad 8 augusti 2018 kl 10.33

Inrikes. Blir Sverige ett bättre eller sämre land för varje år? Frågar man svenskarna svarar 73 procent att landet är på väg i fel riktning, visar en ny stor mätning.

Gilla artikeln på Facebook

Initiativet till mätningen kommer, vilket kanske inte är så oväntat, inte från svenskt utan från utländskt håll. Det är brittiska Ipsos som har studerat hur befolkningen i en rad olika länder ser på arbetslöshet, fattigdom, brottslighet och korruption inom finansvärlden och politiken.

Sverige sticker ut framför allt när det gäller oron för extremism och åt vilket håll landet är på väg, men även invandringen och brott och våld är viktiga orosmoment.

Totalt oroar sig 50 procent av svenskarna för brottslighet och våld, vilket är femte värst i mätningen och överlägset värst bland de länder som traditionellt har befolkats av etniska västerlänningar. Bara Peru, Mexiko, Chile och Sydafrika hamnar på en sämre placering än Sverige när det kommer till brott och våld.

Allra sämst går det för Sverige när svenskar tillfrågas om landet är på väg i rätt eller fel riktning. Då svarar 73 procent av svenskarna att Sverige går åt fel håll, medan 27 procent inte anser det.

Det är en bottennotering i den internationella mätningen och bara Brasilien, Peru, Sydafrika och Ungern har sämre siffror.

Mest framtidstro har man i Kina där 91 procent anser att landet utvecklas åt rätt håll


Nyheter från förstasidan

"Vi vill tillbaka till hur Sverige var före massinvandringen"

Intervju: Gustav Kasselstrand. AFS-ledaren om rollen som uppstickarparti, vänsterns tynande tillvaro och kravet att utvisa en halv miljon invandrare.0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus